Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Amersfoort

Naar Alle Routes - Kanorondje Leusden


Amersfoort heeft mooie grachten en Middeleeuwse stadspoorten waar je onderdoor kunt varen. Waterpoort Monnikendam is het knooppunt van je kanoroute door Amersfoort. Om de Koppelpoort te bereiken moet je overdragen naar de Eem, maar het is zeker de moeite waard! Varend over de Beek zie je nog oude stadsmuren van Amersfoort.

Je kunt deze route goed combineren met het Kanorondje Leusden. De totale afstand wordt dan zo'n 26 km., of 23 km. als je in Amersfoort niet naar de Koppelpoort gaat.

Peter Kuiper


Kaart:

Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Start: Parkeerplaats Gasthuislaan, met kanosteiger. Punt 6 op de kaart.
Adres: Gasthuislaan 70, Amersfoort

Lengte: 9 km.: van punt 4 naar punt 5, een rondje door de binnenstad, en heen en terug naar punt 6. Je kunt de route uiteraard korter maken door niet overal naar toe te varen. Zie ook de routebeschrijving.
Als je ook het rondje rondom Leusden wilt varen, kijk dan hier.

Overdragen: In Amersfoort moet je alleen overdragen bij punt 6 van de Beek naar de Eem (om de Koppelpoort te zien!), en natuurlijk als je weer terug gaat. Je kunt hier geen rondje varen.
Als je deze route combineert met het rondje Leusden, dan moet je ook overdragen bij de stuw bij punt 3 op de heen- en terugweg.

Kanoverhuur: Kantje Boord (kantjeboordverhuur.nl)
Dit mobiele verhuurbedrijf heeft de parkeerplaats aan de Gasthuislaan als mogelijk vertrekpunt.
Zie ook 'Start'.

Horeca: Restaurant Dara (dara.nl) bij punt 6.
Het restaurant met terras ligt aan de noordkant van het spoor, met de kanosteiger voor de deur.
Adres: Grote Koppel 5, Amersfoort

Kanovereniging: KV Keistad, aan de oever van de Eem. (kvkeistad.nl)
Adres: De Stuw 1, Amersfoort

PDF: Klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.


Routebeschrijving:

Punt 4:
Vertrek vanaf de kanosteiger bij de parkeerplaats aan de Gasthuislaan naar links richting de binnenstad. Dit is de Heiligenbergerbeek door een parkachtig gebied. Na een kilometer kom je uit bij de Waterpoort Monnikendam bij punt 5.

Als je deze route combineert met Rondje Leusden, ga dan, om de verbinding te maken, vanaf de kanosteiger bij punt 4 naar rechts tot de volgende stuw. Passeer de stuw aan de linkerkant (kanosteigers aanwezig). Hierna ben je op punt 3 van Rondje Leusden.

Punt 5:
Ga onder de poort door om in de binnenstad te varen. Na de poort kom je snel op een viersprong.
Rechtdoor kom je snel uit bij de Waag. Onder de Waag liggen de rondvaartboten als ze niet rondvaren. De doorgang is in dat geval gesloten. Als de rondvaartboten wel varen, dan mag je ook onder de Waag doorvaren. Kijk wel goed uit!
Links- en rechtsaf ga je over de singel. Als je rechtsaf gaat, dan mag je niet verder dan de plek waar de gracht onder een huis doorgaat. De doorvaart is hier verboden.
Als je linksaf gaat, kom je langs de Onze Lieve Vrouwetoren en kun je aan de andere kant van de binnenstad de Koppelpoort zien. Je kunt vanaf daar niet over het water naar de Koppelpoort toe, omdat er nog een sluis tussen ligt die niet bediend wordt. Kijk uit dat je niet door de stroom meegenomen wordt. De sluis wordt tevens als stuw gebruikt. Er stroomt veel water overheen.

Punt 5, vervolg:
Komend vanuit de binnenstad, ga na de Waterpoort Monnikendam linksaf over de Beek richting punt 6.

Punt 6:
Dit is het punt waar de Beek uitkomt in de Eem. Net voor het einde van de Beek is een grote stuw met een kanosteiger aan de rechterkant. Ga lopend onder het spoor door, via de smalle trap waar een kanokarretje overheen kan. Aan de andere kant van het spoor is een grote steiger met een laag gedeelte voor kano's. Vanaf daar kun je naar de Koppelpoort varen. Neem dezelfde weg weer terug.

Op een sommige kanokaarten lijkt het dat je via de Eem naar het Valleikanaal kan varen. Dat kan ook, maar je komt niet verder dan het begin van het Valleikanaal. Een grote stuw blokkeert de doorgang, zonder mogelijkheid om over te dragen.


Naar boven

Heiligenbergerbeek

Kanosteiger bij het startpunt, parkeerplaats Gasthuislaan

De Heiligenbergerbeek in november 2021:

Bijna kale bomen langs de Heiligenbergerbeek:


Naar boven

Binnenstad

Waterpoort Monnikendam:

De achterkant van Monnikendam:

Nadat je onder de Monnikendam bent doorgegaan, kom je op dit kruispunt in de binnenstad. Op deze panorama-foto zie je links de voorkant, en rechts de achterkant van mijn kajak.

Zicht op de Onze Lieve Vrouwetoren vanaf de Langegracht:

De Elleboogkerk aan de Langegracht:

Op de Havik:

De Kamperbinnenpoort aan de Weversingel:

Zuidergracht:


Naar boven

Koppelpoort

De koppelpoort op een namiddag in november:

De stuw naast de Koppelpoort, met op de achtergrond Katoendrukkerij de Volmolen. Deze is in 1645 gebouwd als watermolen om textiel te maken.

Het Spui achter de Koppelpoort:

De achterkant van de Koppelpoort vanaf het Spui:

Bij de overdracht bij punt 6 moet je onder het spoor door. Naast de brede trap is een smalle trap voor (kano)karretjes. De wieltjes moeten dan niet te dicht bij elkaar staan. Bij mij lukte het net.

Oude stadsmuur langs de Beek


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos