Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Biltse Grift

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


Bruggen over de Biltse Grift vanaf de Stadsbuitengracht tot aan de Waterlinieweg:
Vaaltbrug, Voetgangersbruggen Griftpark, Kapelbrug, Houten voetgangersbrug, Griftbrug, Gildbrug, Oorsprongbrug, Spoorbrug, Museumbrug, Waterliniebrug

In de 17e eeuw was scheepvaart de belangrijkste infrastructuur voor handel. Utrecht en Zeist willen hier ook een graantje van meepikken. In 1668 worden plannen gemaakt om de Biltse en Zeister Grift te graven.

RTV-Utrecht heeft een interessante documentaire gemaakt over de geschiedenis en huidige watergang van de Biltse en Zeister Grift:

De Biltse Grift loopt vanaf de Stadsbuitengracht langs het Griftpark door de wijk Wittevrouwen en verder naar de Bilt en Zeist. Komend vanuit de wijk Wittevrouwen, kom je langs de Waterlinieweg. De biltse Grift gaat dan linksaf onder de Waterlinieweg gaat. Als je rechtdoor gaat, dan kom je op de Zilveren Schaats.

Instap/overstappunt: Als je onder de Waterlinieweg door gaat, dan kom je door het mooie natuurpark Bloeyendael. Net na een bruggetje zie je aan je rechterhand een kanosteiger. Dit is de Stuw en kano-overdraagplaats Park Bloeyendael. Hier kun je overdragen naar de Kromme Rijnsweerd. Twintig meter vanaf de brug over het fietspad kom je uit op de Archimedeslaan. Hier mag je in het weekend in de berm parkeren. In het weekend is deze kanosteiger dan ook een geschikte startplek om de stad in te varen.

Aan het begin van de Biltse Grift, te zien vanaf de Stadsbuitengracht, staat dit markante gebouw van Hooghiemstra:
Hooghiemstra

En zo ziet het er in de winter uit: Hooghiemstra Foto: Jaap Ruiter

Iets verderop, achter de Stieltjesbrug aan de linkerkant, begint de Koekoeksvaart:
Toegang tot de Koekoeksvaart

In het Griftpark leeft deze schildpad:
Griftpark

En van dichtbij:
Schildpad

Door de wijk Wittevrouwen:
Biltse Grift

Picknick in Wittevrouwen. Halverwege Wittevrouwen is een parkje met een heel ondiep stuk water waar je makkelijk in en uit kunt stappen. Met mijn rug in het gras liggend heb ik deze foto gemaakt.
Picknick in Wittevrouwen

Het Oorsprongpark, in de bocht naar links komend vanuit Wittevrouwen. Op het gras liggen nog sneeuwresten.

Landhuis Het Hoogeland in het Hogelandsepark aan de Biltstraat:
Hoogeland

Langs de Waterlinieweg:
Waterlinieweg

Hier onder de Waterliniebrug gaat de Biltse Grift verder richting park Bloeyendael, De Bilt en Zeist. (zie Route Slot Zeist). Als je hier niet onderdoor gaat maar je weg rechtdoor vervolgt, dan kom je op de Zilveren Schaats:
Onder Waterlinieweg