Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht:

Fort de Gagel

Naar Alle Routes, Bruggen van Utrecht, Zoddenroute of Kanoroute Maarssen, Forten en Plassen


Vaarwegen: Vecht, Niftarlakepark, Klopvaart, Fort de Gagel, Achttienhovensche Vaart, Kerkeindsche Vaart, Noorderpark Ruigenhoek, Nedereindsevaart of Maarsseveense Plassen

Vecht © basiskaart: OpenStreetMap
Fort Maarsseveen Kanokaart Utrecht Zwarte Water Kerkeindsche Vaart Kerkeindsche Vaart Kerkeindsche Vaart Achttienhovenschevaart Noorderpark Ruigenhoek Niftarlakepark Fort de Gagel Klopvaart Achttienhovenschevaart Maarsseveenseplassen Maarsseveenseplassen Nedereindsevaart Vecht


Naar boven - Kanokaart van Noorderpark Ruigenhoek, Vecht en Maarsseveense Plassen

Fort de Gagel

Fort de Gagel is onderdeel van de Stelling van Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Middels de Klopvaart is het fort verbonden met de Vecht. Aan de andere kant van het fort begint de Achttienhovensche Vaart. Fort de Gagel zal ontwikkeld worden voor recreatie. Er komt horeca, een informatiecentrum en het wordt een startpunt voor outdoor activiteiten zoals het huren van een kano! Als het zover is verwacht ik dat je daar ook met de kano kan instappen, maar nu kan dat niet.

Toegang over het water: Fort de Gagel is verbonden met de Klopvaart, en op zich is de doorgang zelf onder de Karl Marxdreef hoog genoeg. Het probleem is alleen dat aan beide kanten van de brug een balk is bevestigd op zo'n 40 a 50 cm. hoogte. Als ik mijn benen naar voren in de kajak schuif en met mijn lichaam naar beneden zak, dan kan ik er net onderdoor. Maar als dit niet lukt in jouw kajak, dan is overdragen helaas geen optie. Voor en na de brug zijn geen geschikte uit- en instapplekken. Ook als de wal laag genoeg zou zijn of er zouden kanosteigers zijn, dan is de verkeersweg te druk en te breed (2x3 baans) om met een kajak over te steken. Je zou dan moeten omlopen en oversteken bij de verkeerslichten op de rotonde. Ik hoop dat als op het fort kano's verhuurd gaan worden, dat de balken bij de brug ook verwijderd gaan worden. Of misschien mogen ze al eerder weg.

Balk voor de brug onder de Karl Marxdreef: karlmarxbrug1

Toegangsbrug naar Fort de Gagel: fortdegagel2

Fort de Gagel op een winterse dag in 2021: fortdegagel1

IJs bij Fort de Gagel. Hier kunnen we nu niet verder. fortdegagel3

Zicht op Noorderpark, richting Achttienhovensche Vaart, op de gracht van Fort de Gagel. fortdegagel4


Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die graag! Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos