Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kromme Mijdrechtroute

Alle Routes
Aansluitende route: Bijleveld- en Gagelroute


Dit is een kanoroute over de Kromme Mijdrecht, en terug door Mijdrecht en Wilnis over de Kerkvaart, de Ringvaart en de Heinoomsvaart.

Het startpunt bij punt 1 (TOP Eiand van Hein) is tevens het startpunt van de Bijleveld- en Gagelroute. Deze twee routes kunnen ook gecombineerd worden.

Deze route gaat via Amstelkade. Het voordeel hiervan is dat je minder meters hoeft over te dragen. Op andere sites wordt de route via de Oudhuizersluis beschreven (route A op de kaart, ook voor motorboten) of via de Veldwetering, maar dan met een overdracht iets zuidelijker dan Amstelkade (route B op de kaart, alleen voor kano of kajak).
Route A is zeer af te raden omdat het minder mooi is, maar bovenal omdat de overdracht bij de Oudhuizersluis zeer lastig is. Er zijn hier geen kanosteigers. Ook ligt verderop een nieuwe dam in het water.
Route B was voorheen een goede optie, maar het terrein waar je dan moet overdragen is verkocht aan een particulier. De toegang is daar nu verboden, hoewel dit vanaf het water niet te zien is. Vanaf de weg zie je wel een bordje 'Verboden Toegang'.

De route is met de klok mee beschreven zodat je Amstelkade (punt 4) niet kunt missen. Maar je kunt natuurlijk ook andersom varen.

Peter Kuiper


Kaart: © basiskaart: OpenStreetMap

Lengte: 19.7 km.

Start: De route begint bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Eiland van Hein (voorheen TOP Heinoomsvaart) bij punt 1 op de kaart. Hier is een parkeerplaats, wat horeca in aanbouw, een toiletgebouwtje (in de zomer geopend) en een kanosteiger. (zie eilandvanhein.nl)
Adres: Bovendijk 4G1, Wilnis.

Alternatieve Start: De route kan ook begonnen worden bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Pondskoekersluis, bij punt 6 op de kaart. Hier is een parkeerplaats en een kanosteiger.
Adres: De Hoef Oostzijde 1, De Hoef.

Overdragen: 3, 4 of 5x, afhankelijk of je moet overdragen bij de stuw in de Veldwetering en de Pondskoekersluis. Bijna overal zijn kanosteigers, en waar die niet zijn, is overdragen nog steeds heel goed te doen.

Sluis: De Pondskoekersluis wordt in de winter bijna niet geschut, maar je kunt hier wel altijd overdragen. Kijk hier voor schuttijden.

Horeca, overnachten en kanoverhuur:

 • Eiland van Hein: (Punt 1) Recreatieterrein in ontwikkeling en Toeristisch Overstappunt (TOP). Diverse activiteiten. Binnenkort ook met horeca en kajakverhuur. (eilandvanhein.nl)
  Adres: Bovendijk 4 G1, Wilnis
 • Amstelkade: (Punt 4) Natuurkampeerterrein, theehuis en kanoverhuur op een zorgboerderij, in een mooie omgeving aan de Kromme Mijdrecht. (amstelkade.nl).
  Adres: Amstelkade 61, Wilnis
 • Groene Hart: (Punt 5) Camping, hooiberghutten, appartementen en kanoverhuur bij de boer, aan de Kromme Mijdrecht. (groenehartcamping.nl).
  Adres: Oostzijde 119, De Hoef
 • De Strooppot: (Tussen 5 en 6) Pannenkoekenrestaurant met een aanlegsteiger voor de deur (www.strooppot.nl)
  Adres: Oostzijde 42-43, De Hoef
 • Blik op de Wei: (Na punt 6) Hooiberghutten en kanoverhuur bij de boer, aan een zijvaart van de Kerkvaart. (www.blikopdewei.nl).
  Adres: Ringdijk 2e Bedijking 33, Mijdrecht

PDF: Klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.


Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

1: Ga vanaf de kanosteiger naar links, links aanhouden en onder de brug door. Na de brug naar rechts en weer naar links. Na een paar honder meter zie je een kanosteiger aan je rechterhand. Dat is punt 2.
2: Overdragen bij de kanosteiger aan je rechterhand, en ga de Veldwetering op. Na een kilometer passeer je een stuw, maar als je geluk hebt staat deze open. Ga door totdat de vaart een lichte knik naar links maakt. De met bordjes aangegeven route (route B op de kaart) gaat hier naar links. Wij gaan rechtdoor tot de volgende landbouwbrug (zie foto). Dit is punt 3.
3: Ga de eerste sloot na de brug naar links. Vaar deze uit tot het einde. Draag over naar de andere kant van de dam. Ga in deze sloot naar rechts tot het einde. Je vaart nu achterlangs Amstelkade. Onderweg passeer je een vrij laag voetbruggetje. Als je diep bukt, of helemaal achterover ligt, dan kun je er onderdoor (zonder zwemvest). De plank ligt op zich los en kan opgetild worden, maar is behoorlijk zwaar. Ga aan het einde van deze sloot naar links. Vaar ook deze sloot uit tot het einde, en ga opnieuw naar links. Dit is een heel smal slootje. Vaar het slootje uit tot het einde. Dit is punt 4 bij Amstelkade.
4: Ga het water uit. Loop naar de weg, steek de weg over en ga bij de kanosteiger de Kromme Mijdrecht in, en vaar naar rechts. Vaar bijna 3 kilometer tot een zijvaart met een bruggetje aan de linkerhand. Dat is punt 5.
5: Net voor punt 5 ben je langs camping Groene Hart gekomen. Voor gasten of kanohuurders is hier ook een kanosteiger. Vervolg je weg over de Kromme Mijdrecht, passeer De Hoef, ga onder een brug door, en hierna nog een kleine kilometer tot de Pondskoekersluis aan je rechterhand. Dit is punt 6.
6: Ga door de Pondskoekersluis of draag over. Kanosteigers zijn aan de linker kant van de sluis. Vaar de Kerkvaart uit tot in Mijdrecht. Op het einde even naar links en weer naar rechts. Je komt uit op de Ringvaart. Dat is punt 7.
7: Ga rechtsaf de Ringvaart op. In het centrum van Mijdrecht is een kanosteiger bij de grote parkeerplaats. Vervolg de Ringvaart, passeer de grote Johannes de Doperkerk, en vervolg je weg tot in Wilnis. In Wilnis aangekomen gaat de Ringvaart naar links en kort daarna weer naar rechts. Hierna, net voor de tweede brug naar rechts. Hier staat een bord naar de Nieuwkoopse Plassen. Dit is punt 8.
8: De vaart naar rechts, richting de Nieuwkoopse Plassen dus, is de Heinoomsvaart. Na de volgende brug maakt deze een bocht naar links en kort hierna weer naar rechts. Vanaf hier is het nog 2 kilometer tot het einde en startpunt van deze route.


Naar boven

Heinoomsvaart - Start

Punt 1: Kanosteiger bij TOP Eiland van Hein:

Heinoomsvaart:

Punt 2: Overdracht van de Heinoomsvaart naar de Veldwetering.


Naar boven

Veldwetering

Het begin van de Veldwetering. Het waaide heel hard op deze dag, 30 december 2021. Als je even niet oplette, waaide je peddel uit je handen.

Bloeiend veen langs de Veldwetering: Foto: Nico Naaktgeboren

Bloemen langs de Veldwetering: Foto: Nico Naaktgeboren

Halverwege de Veldwetering kom je langs een stuw die vaak open staat, maar vandaag moesten wij hier ook overdragen.

Veldwetering in de winter, tijdens een wandeling in het gebied.

Punt 3: Na deze landbouwbrug over de Veldwetering ga je direct de eerste sloot naar links om naar Amstelkade te gaan:


Naar boven

Amstelkade

Aan het einde van de sloot kom je bij deze dam waar je moet overdragen. Op de achtergrond zie je de zorgboerderij en camping Amstelkade. Ga aan de andere kant van deze dam naar rechts.

Onderweg moet je deze loopplang nog passeren. Met een diepe buiging voorover kon ik er net onderdoor. Zwemvest wel af doen, als je die aan hebt. Mijn maat legde zijn hoofd zo ongeveer op het achterdek, en kon er ook onderdoor. Met goede spatschermen en dan op elkaars kajak hangen moet ook kunnen. De loopplank kan ook opgetild worden, maar is erg zwaar. Vanuit een kajak is dat eigenlijk geen optie.

Punt 4: Het eindpunt van het smalle slootje bij Amstelkade. Hier moet je overdragen naar de Kromme Mijdrecht:

De toegang vanaf de weg naar Amstelkade. Helemaal links zie je de kleine sloot waar je uitkomt. Helemaal rechts zie je nog een klein stukje van de Kromme Mijdrecht:


Naar boven

Kromme Mijdrecht

Over een groot deel van deze route is de Kromme Mijdrecht de grens tussen Utrecht en Zuid-Holland. Rechts is Utrecht, en links is Zuid-Holland.

De aanlegsteiger voor de deur bij Amstelkade in de Kromme Mijdrecht:

Kromme Mijdrecht: Foto: Nico Naaktgeboren

Fietsbrug 'De Hoef', met ophaalbrug, over de Kromme Mijdrecht: Foto: Nico Naaktgeboren

Punt 5: De aanlegsteiger bij de Groene Hart camping:

Huisjes achter de dijk van de Kromme Mijdrecht:

Pannenkoekenrestaurant De Strooppot in De Hoef, naast de kerk:


Naar boven

Kerkvaart

Punt 6: Links van de Pondskoekersluis (komend vanaf de Kromme Mijdrecht) zijn kanosteigers om over te dragen. Rechts van de sluis is een TOP (Toeristisch Overstappunt) met parkeerplaats en kanosteiger waar je ook goed te route kunt beginnen.

De Kerkvaart, met in de verte een kerktoren van Mijdrecht:

Langs de Kerkvaart:

Hetzelfde huis en dezelfde boom als op de vorige twee foto's, maar nu vanaf de dijk gezien.

Het water van de Kerkvaart ligt al 2.5 meter onder de Kromme Mijdrecht, en de polder hier bij Mijdrecht ligt nog eens zo'n 2.5 meter lager. Als je goed kijkt, zie je de hoofden van wandelaars achter de dijk.


Naar boven

Ringvaart

Na Punt 7: Een zijvaart van de Ringvaart in het centrum van Mijdrecht:

De Ringvaart in Mijdrecht:


Naar boven

Heinoomsvaart - Einde

Na Punt 8: Kalfjes langs de Heinoomsvaart bij Wilnis:

Als je langs dit huis komt, dan ben je er bijna. Dit huis staat ook op de eerste foto.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos