Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Lopikerwaard (Oost)

Alle Routes
Aansluitend: Lopikerwaardroute, Linschotenroute, Wierickeroute, Rosenboomroute, Nieuwegein & IJsselstein, Lopikerwaard (West)


Deze kanokaart beschrijft kanoroutes in het oostelijk deel van de Lopikerwaard.


Direct naar de vaarwegen in dit gebied:
Benschopper Wetering - Boerderij de Haan (Mas Mik) - Gemaal 't Hazepad - Hollandsche IJssel - Korenmolenvliet - Landscheidingssloot - Lansing - Maalvliet de Pleyt - Noordzijdse Kadewetering - Rosenboom Recreatie - Uitkijktoren -

Lopikerwaard (West) Lopikerwaard (Oost)
Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Lengte: diverse afstanden kunnen gevaren worden

Instapplaatsen:

 • Parkeerplaats bij Boerderij de Haan (Mas Mik). Adres: Benedeneind Noordzijde 408, Benschop.
 • Parkeerplaats bij de Watertoren Polsbroek. Adres: Damweg, Polsbroekerdam, ten zuiden van Polsbroekerdam.
 • Parkeerplaats bij Recreatie Rosenboom. Adres: Benedeneind Zuidzijde 279, 3405 CJ Benschop
 • Kanovereniging de IJsselstreek (KVIJ) . Adres: Zomerdijk 41 (sportpark de IJsseloever), 3402 MJ IJsselstein.
  De instapplek is vrij toegankelijk, maar je moet wel zo'n 170 meter lopen van de parkeerplaats rechtstreeks naar het water (bruine lijntje). Via het clubhuis (groene lijntje) is het 100 meter langer.

Kanoverhuur:

Kanoroutes door de Lopikerwaard (Oost):
 • Lopikerwaardroute is een uitdagende tocht van 47 km. (!) over de Hollandsche IJssel van IJsselstein tot aan Haastrecht, en terug door de gehele Lopikerwaard. Onderweg moet je 5x overdragen. Neem een karretje mee!
 • Rosenboomroute is een gemarkeerde route van Rosenboom Recreatie (camping, horeca en kanoverhuur) via de markante watertoren van Polsbroek naar de Cabauwse Molen over de Lansing, en weer terug. Deze route is zonder overdragen, en is heen-en-weer 18 km lang. Als je meer variatie wil, en geen probleem hebt met overdragen, dan kun je terug via de Polsbroeker Voorwetering of de Benschopper Molenvliet.
 • Halve Lopikerwaardroute is een rondje van 26 km vanaf de KVIJ door IJsselstein, Benschop, langs natuurgebied Willeskop, Maalvliet de Pleyt en terug over de Hollandsche IJssel door Montfoort. Je moet 3 of 4x overdragen, afhankelijk van waar je begint. Kanosteigers (of een geschikte lage wal) zijn aanwezig.
 • Kanoklimrondje Montfoort is een rondje van 24 km vanaf de KVIJ, over de Hollandsche IJssel, Maalvliet de Pleyt, de Landscheidingssloot, Noorzijdse Kadewetering en door IJsselstein terug naar de Hollandsche IJssel. Je moet 5x overdragen. De moeilijkheidsgraad is hoog vanwege de 3 overdragingen op de Noorzijdse Kadewetering. Je moet er niet tegen opzien om een stuw te beklimmen of met je voeten in het water te staan. Dit traject is wel een heel mooi deel van de route als je van natuur houdt!
 • Kanoklimrondje Benschop is een rondje van 22 km vanaf de KVIJ door IJsselstein, over de Benschopper Wetering en terug over de Landscheidingssloot en de Noorzijdse Kadewetering. Je kunt het rondje korter maken (17 km) door in Benschop te beginnen. Je moet wel 7x overdragen. De moeilijkheidsgraad is hoog vanwege de 3 overdragingen (klimmen!) op de Noorzijdse Kadewetering, net als bij de route hierboven.
 • Route IJsselstein en Lopikerkapel is een mooie route van 7, 9 of 15 km. zonder overdragen door IJsselstein, over de Kromme en Enge IJssel naar Lopikerkapel, en terug.
 • Kijk op Lopikerwaard (West) voor routes in dat deel van de Lopikerwaard


Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos