Vogel

Kanokaart van Utrecht:

Maarssen, Forten en Plassen

Naar Alle Routes, Zoddenroute of Kanokaart van de Vecht en Utrecht-Noord


Dit is een kanoroute door Maarssen, langs twee forten (Fort bij Tienhoven en Fort Maarsseveen) en over de Loosdrechtse en Maarsseveense Plassen.

De route begint bij de Maarsseveense Plas, gaat door de Nedereindsevaart en over de Vecht door Maarssen tot aan Breukelen. Via het Tienhovensch Kanaal ga je langs Fort bij Tienhoven en kom je uit op de Loosdrechtse Plas. Vanaf daar ga je door de Bethunepolder naar de Maarsseveense Zodden. Dit laatste stuk is misschien wel het mooiste stuk!

De richting is rechtsom zodat je de Nedereindsevaart (die achterlangs een aantal bedrijfstereinen gaat) maar snel achter de rug hebt, en zodat je op de Vecht de stroom mee hebt.

Het Tienhovensch Kanaal en de Nedereindsevaart lopen beide door in de Zoddenroute. Ook het stuk vanaf punt 7 tot het einde is onderdeel van de Zoddenroute.

De foto's op deze pagina heb ik gemaakt in Oktober, November en December 2020.

Peter Kuiper


Direct naar Maarsseveense Plas (nr.1), Nedereindsevaart (nr.3), Vecht (nr.4), Tienhovensch Kanaal (nr.6), Loosdrechtse Plas (nr.8), Bethunepolder (nr.9), Maarsseveense Zodden (nr.13).

Kaart: Maarssen, Forten en Plassen © basiskaart: OpenStreetMap
Fort Maarsseveen Maarsseveenseplassen

Lengte: 19.5 km. Je kunt de route korter maken door niet naar eiland Meent en fort Maarsseveen te gaan. Dan is het 16 km in totaal. Je kunt de route verder inkorten door van punt 4 rechtstreeks naar punt 9 te varen, langs het gemaal. Zie de stippellijn op de kaart. Dan is het nog maar 12 km.
En als je bij Paviljoen De Strook begint, of daar langs gaat, dan komt er weer wat bij.

Waarschuwing: Op de Loosdrechtse Plas gelden veiligheidsmaatregelen voor groot water. Let goed op weer en wind om problemen te voorkomen. Bij windkracht 3 zijn de golven op de plas al vele malen groter dan op de rest van de route. Blijf weg van de Loosdrechtse Plas als je geen ervaring hebt met groot water. Vaar bij voorkeur in een groepje. Draag een zwemvest, een spatscherm en bv. neopreen kleding als het water koud is. Kijk voor een volledig overzicht over veiligheid hier.

Start:

  • Bij Molenpolder aan de Oudedijk is een parkeerterrein voor bezoekers van het plassengebied en Spa Sereen. Parkeer zo dicht mogelijk bij de hoek links achterin. Daar is de kanosteiger waar de route begint. Gratis parkeren.
  • Bij Fort bij Tienhoven (nummer 6 op de kaart) kun je ook de auto parkeren en bij de lage oever het water in, maar een kanosteiger is hier niet.
  • Bij Paviljoen De Strook (Nieuweweg 28, Breukeleveen; een kilometer vanaf punt 7 op de kaart) is een ruime gratis parkeerplaats en een goede kanosteiger. Zie ook Horeca.

Horeca:

  • Op recreatie-eiland Meent, in de Loosdrechtse Plas, is een horeca gelegenheid. Hier is ook een strandje waar je met mooi weer goed kunt zwemmen.
  • Bij Paviljoen De Strook kun je uitvoerig eten, drinken, zwemmen of op het terras zitten. Of de kanotocht beginnen!
  • De horeca op Fort Maarsseveen is in het weekend geopend.

Overdragen: Bij de punten 2, 3, 5, 7 en 11 op de kaart moet overgedragen worden. Dit staat met een rode kleur aangegeven. Bijna overal zijn kanosteigers aanwezig. Als je langs het gemaal gaat (rechtsteeks van 4 naar 9), moet daar ook overgedragen worden zonder kanosteigers, maar de wal is laag genoeg. De overdraagafstanden zijn wel zo lang dat een kanokarretje nodig is als je alleen bent.

PDF: Klik hier om deze kanoroute als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Maarssen Forten en Plassen'.


Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

Naar de kaart

Maarsseveense Plas

1: Vertrek vanaf de kanosteiger bij de parkeerplaats naar links onder de brug door.

Bladeren op het water langs het Elzenpad richting de plas:
maarsseveenseplas

Aan het einde van de vaart rechtsaf de Maarsseveense Plas op. Steek de plas recht over naar het grasveldje waar geen bomen staan. Daar is punt 2 op de kaart.

2: Stap uit, steek het voetpad en het grasveld over, en daar aan de linkerkant is de kanosteiger waar je de Nedereindsevaart weer in gaat, en ga je naar rechts.


Naar de kaart

Nedereindsevaart

Een groot deel van de Nedereindsevaart ga je achter bedrijven langs. Dit is niet zo'n mooi stuk, maar het is helaas niet anders. Nadat je onder de ringweg door gaat, komen de Westbroekse en de Buitenwegse molens in zicht! westbroeksemolen

3: Bij deze molens moet je overdragen om de Westbroekse sluis te passeren. Deze sluis wordt niet meer geschut, maar kanosteigers zijn aanwezig. Na de sluis nog een klein stukje totdat je op de Vecht komt.

Zicht op de molens, net voorbij de sluis: Westbroekse Molen


Naar de kaart

Vecht

Uitzicht op de molen vanaf de Vecht: Westbroekse Molen

Op de Vecht ga je rechtsaf richting Maarssen. Je komt langs Op Buuren, een geheel nieuwe buitenwijk van Maarssen in een klassieke bouwstijl:
Op Buuren

Langs de Vecht in Maarssen: Maarssen

Aan de noordkant van Maarssen: Maarssen

4: Aan de noordkant van Maarssen is aan de rechterkant een bruggetje. Hierachter begint de Machinekade naar het monumentale gemaal van de Bethunepolder. Als je hiervoor kiest, dan kun je de route aanmerkelijk inkorten, en kom je direct bij punt 9 op de kaart uit. Bij het gemaal moet je overdragen. Hiervoor zijn geen kanosteigers aangelegd, maar de wal is laag genoeg.

De Machinekade, met in de verte het gemaal: machinekade

Als je de hele route wilt doen, dan vervolg je de Vecht.

Langs dit deel van de Vecht staan mooie huizen: langs de Vecht

langs de Vecht

langs de Vecht

5: Bij de volgende brug aan de rechterkant ga je naar rechts. Hier begint het Tienhovensch kanaal.


Naar de kaart

Tienhovensch Kanaal

Direct aan het begin is de Kraaienestersluis. Deze sluis kent zelfbediening, maar dan moet je wel minimaal met z'n tweeen zijn. Ook zijn hier kanosteigers aangelegd om over te dragen, dus dat kan ook.

Kraaienestersluis: tienhovensluis.jpg

Tienhovensch Kanaal: tienhovenschkanaal

Een knotwilg langs de kant: knotwilg

6: Halverwege het Tienhovensch Kanaal ligt Fort bij Tienhoven op een eilandje in het kanaal. Het fort is nu een beschermd natuurgebied.

fortbijtienhoven

Aan de andere kant van het fort is langs de weg een terrein waar je kunt parkeren en het water in kunt. De oever is wel heel laag, dus als het koud en modderig is, is dat niet zo fijn.

7: Kort na de eerste brug bij jachthaven Ruimzicht is aan de rechterkant de 'kanosteiger'. Volgens een bordje langs de weg is het een kanosteiger, maar het is een stukje kade met een kunststof rand, een smal strookje vlak gras voordat het talud begint en geen houvast anders dan de grassprietjes...

Als je terug komt van de Loosdrechtse Plas, dan ga je hier eruit, maar eerst dus naar de plas. Een klein stukje verder neem je de vaart naar links langs jachthaven Manten. Voorbij de jachthaven naar rechts, de plas op.


Naar de kaart

Loosdrechtse Plas

8: In de verte zie je eiland Meent al liggen. Meent is een kunstmatig recreatie-eiland. Er is een strandje, en ook kun je hier iets te eten en te drinken krijgen.

Meent

Vlak naast het Tienhovensch Kanaal staat dit huisje aan de Loosdrechtse Plas: loosdrechtseplas

Ga terug naar de 'kanosteiger' van punt 7.


Naar de kaart

Bethunepolder

7 (vervolg): Vanaf de kanosteiger loop je naar de zijweg die Veenkade heet. Deze loop je zo'n 100 meter in tot aan een echte kanosteiger aan de rechterkant. Hier ga je het water in, en vaart dan tot het einde van de vaart. Aan je linkerhand is nu een landbouwbrug.

9: Ga onder de brug door, en direct rechts aanhouden! Na 50 meter is weer een brug, en hierna linksaf. Na zo'n 200 meter, ruim voorbij de boerderij, is een brede sloot naar rechts die een heel eind doorloopt. Ga hierin.

Als je na de brug bij punt 9 niet rechts aanhoudt, dan kom je bij dit bruggetje. Dan moet je dus terug! bethunepolder

In de Bethunepolder:
bethunepolder

bethunepolder

10: Na ongeveer een kilometer tussen de weilanden gevaren te hebben, kom je bij een wit huis uit. Dat is het huis op de foto hierboven, en sowieso het eerste huis langs deze vaart. Ga hier naar links.

bethunepolder

Een koude winderige dag in de Bethunepolder: bethunepolder

Aan het einde van de sloot, bij een dijk, naar rechts. Aan het einde langs deze dijk is een kanosteiger. Ga eruit, loop de weg af, steek de Maarsseveensevaart over en je komt uit bij de Maarsseveense Zodden.


Naar de kaart

Maarsseveense Zodden

11: De oever is zo laag, dat ik eerst in de kajak ga zitten, en mezelf het water in schuif. Een Himalaya start dus.

maarsseveensezodden

12: Als je naar rechts onder het bruggetje doorgaat (en hopen dat de stuw open staat), dan kom je uit bij Fort Maarsseveen.

naarfortmaarsseveen

Op het fort worden verschillenden activiteiten ontplooid. In het weekend kun je hier als bezoeker ook wat eten en drinken. Er zijn plannen om een kanosteiger aan te leggen, maar zover is het nog niet. Je zult nu via de steiger van het trekpontje aan land moeten gaan, of alleen een rondje varen en weer terug naar de Zodden.

Terug naar de Maarsseveense Zodden. Hier en daar zijn smalle doorgangen voor kanovaarders naar het volgende deel van het plassengebied. Je moet zelf je weg zien te vinden. Mijn tip: blijf in het begin zoveel mogelijk rechts. Als je te vroeg naar links gaat, moet je toch weer helemaal terug naar rechts omdat daar de enige doorgangs is.

Blauwe lucht boven de Maarsseveense Zodden: maarsseveenseplas

Donkere lucht boven de Maarsseveense Zodden:
maarsseveenseplas

Huizen van Molenpolder in de verte:
molenpolder

13: Uiteindelijk moet je wel naar links, en kom je uit bij een bruggetje met daarachter een grote treurwilg. Dat is punt 13 op de kaart. Na dit bruggetje naar rechts tot aan de dijk, en dan naar links langs de dijk tot aan de kanosteiger bij de parkeerplaats waar je begonnen bent.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos