Kanokaart van Utrecht:

Kanorondje Benschop Montfoort

Naar Alle Routes, Lopikerwaard (West), Lopikerwaard (Oost)


Kanorondje Benschop Montfoort is een rondje van 26 km door IJsselstein, over de Benschopper Wetering, door Benschop, langs natuurgebied Willeskop, Maalvliet de Pleyt, en terug over de Hollandsche IJssel, door Montfoort, naar het startpunt in IJsselstein. Dit is een combinatie van Rondje Montfoort Lopikerwaard en Rondje Benschop, maar dan zonder het mooie en lastige traject over de Noordzijdse Kadewetering.

Peter Kuiper


Kaart:
De route is met de nummers 1 t/m 9 aangegeven op de kaart hieronder.

Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Lengte: 25.8 km

Start: kanosteiger bij Kanovereniging de IJsselstreek (KVIJ) .
Adres: Zomerdijk 41 (sportpark de IJsseloever), 3402 MJ IJsselstein.
De parkeerplaats en de kanosteiger zijn vrij toegankelijk, maar je moet wel zo'n 170 meter lopen van de parkeerplaats naar het water (bruine lijntje). Via het clubhuis (groene lijntje) is het 100 meter langer.

Alternatieve start: Parkeerplaats Boerderij de Haan (Mas Mik).
Adres: Benedeneind Noordzijde 408, Benschop.

Overdragen: Op deze route moet je 4x overdragen, of 3x als je bij Boerderij de Haan in Benschop begint. De route is met de klok mee vanwege de instap bij Parkeerplaats Boerderij de Haan. Hier glij je makkelijker het water in, dan dat je eruit komt als je de andere kant op zou gaan.

PDF: klik hier om een pdf van deze route te downloaden.


Route:
1:Vertrek vanaf de KVIJ linksaf over de Hollandsche IJssel richting IJsselstein.
2:Ga in IJsselstein rechtsaf naar het oude centrum, en ga direct weer rechtsaf rondom het centrum.
3:Ga uit het water in de hoek tegenover de Sint Nicolaasbasiliek en steek de weg over. Langs de Groene Dijk loopt een vaart. Dit is de Benschopper Wetering. Ga hier bij de kanosteiger het water in. Op het einde met de bocht mee naar links.
4:Even verder rechtsaf onder een duikerbrug door. Kanosteigers zijn aanwezig, maar met een klein beetje bukken kun je goed door de duikerbrug.
Vanaf hier is het een lang stuk rechtdoor. Je passeert Benschop, en even verder een kruispunt met stoplichten. Dit is de provinciale weg.
5:Na nog zo'n 2 kilometer, bij huisnummer 408, is een voetbrug. Ga hier het water uit. Direct na het witte huis is parkeerplaats Boerderij de Haan. Loop de parkeerplaats over, ga door het hek, en ga dan aan de linkerkant tussen het riet het water in. Je kunt jezelf erin laten glijden. Vaar deze sloot uit het tot het einde. Ga rechtsaf tot het einde. Ga linksaf tot het einde. Ga rechtsaf tot de eerste brug aan je linkerhand. Dit is punt 7.
7:Ga onder de brug en vaar nu rechtdoor over Maalvliet de Pleyt.
8:Aan het einde is het gemaal. Vlak voor het gemaal is een kanosteiger aan de linkerkant. Ga hier het water uit, en loop links langs het gemaal. Bij de weg is een poortje in het hek waar je doorheen gaat. Steek de weg over (kijk goed uit!) en loop een klein stukje naar rechts, naar de kanosteiger. Ga op de Hollandsche IJssel naar rechts.
9:Passeer Montfoort, ga rechtdoor en vaar de laatste 9 km. over de Hollandsche IJssel tot aan de steiger bij de KVIJ.


Foto's:
Op de volgende pagina's kun je alle foto's vinden van de verschillende trajecten van deze route:
IJsselstein - Benschopper Wetering - Parkeerplaats Boerderij de Haan - Maalvliet de Pleyt - Hollandsche IJssel -

Eén van de vele bruggetjes onderweg op de Benschopper Wetering:

Een mooi koepeltje uit de 18e eeuw in het centrum van Benschop:

Voorbij Benschop wordt de omgeving landelijker:

Boerderij de Haan, overstappunt:

Himalaya start bij de parkeerplaats Boerderij de Haan:

Maalvliet de Pleyt:

Montfoort: Foto: Marten de la Vieter - 8 juni 2021

Nabij Jachthaven Marnemoende op de Hollandsche IJssel: Foto: Marten de la Vieter - 8 juni 2021


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos