Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kanorondje Polsbroek

Naar Alle Routes, Lopikerwaardroute, Lopikerwaard (West), Lopikerwaard (Oost)


Kanorondje Polsbroek is een rondje van 11.5 km vanaf Polsbroek, over de Groote Kerkvliet en de Lansing, langs de watertoren en via Polsbroekerdam en de Polsbroeker Wetering terug naar Polsbroek.

Peter Kuiper


Kaart:
De route is met rode pijlen aangegeven op de kaart hieronder.

Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Lengte: 11.5 km

Start: Parkeerplaats bij Polsbroek
Adres: Slangeweg, Vlist, net buiten Polsbroek
De parkeerplaats aan de zuidkant van de weg is onverhard. Er is een informatiebord, een picknickbank, een kanosteiger en een paar parkeerplekken langs het pad.

Alternatieve start: Watertoren Polsbroek
Adres: Damweg, Polsbroekerdam, ten zuiden van Polsbroekerdam.

Overdragen: Op deze route moet je 3x overdragen, of 4x als je bij de watertoren begint. Overal zijn kanosteigers aanwezig, of de wal is laag genoeg om zonder kanosteiger in of uit te stappen. Aan het begin en het einde van de Polsbroeker Voorwetering is de overdracht vrij lang. Neem een karretje mee!

Waarschuwing: Vlak voor gemaal 't Hazepad is een laag bruggetje. Als je in je kajak kan liggen, dan kan je hier onderdoor. Maar als je minder lenig bent, of je kajak is hiervoor niet geschikt, dan zul je over het bruggetje moeten klimmen of op elkaars kajak moeten leunen.

PDF: van deze route is nog geen pdf beschikbaar.


Route:
Ga bij de kanosteiger bij de parkeerplaats (Polsbroek) het water in, en ga naar rechts. Na drie bochten zie je een bruggetje en een stuw. Ga niet onder het bruggetje door, maar passeer de stuw. Kanosteigers zijn aanwezig. Na een kilometer gaat de Groote Kerkvliet in een bocht naar links over in de Lansing. Rechtdoor gaat ook een smalle sloot, maar die negeer je. Na een paar honderd meter zie je aan je rechterhand de Cabauwse Molen aan het einde van een sloot, maar je vervolgt je weg rechtdoor. Af en toe maakt de Lansing een paar kleine slingers. Over de hele lengte heb je aan je linkerhand bomen. Na vier kilometer ben je aangekomen bij de watertoren. Vaar om de watertoren heen, ga twee keer onder een brug door, en houd na de eerste en de tweede brug links aan. Tussen de eerste en de tweede brug zie je aan je linkerhand de kanosteiger bij de parkeerplaats van de watertoren. Na de tweede brug dus linksaf en vervolg je weg. Op het einde van de vaart zie je naar rechts een zeer laag bruggetje. Ga hier onderdoor, of klim erover heen. Na dit bruggetje meteen naar links tot aan het gemaal 't Hazepad. Bij het gemaal ga je rechts het water uit. Om het terrein van het gemaal is een hek, maar toen ik hier was, was het hek niet op slot. Ook heb ik geen bordje "Verboden toegang" gezien. Steek de weg over en ga de Benschopper Wetering in naar links. Een klein stukje verder stuit je op een dam in de Benschopper Wetering. Ga het water uit (kanosteiger aanwezig) en loop door naar de volgende lage brug. Ga na de lage brug het water weer in. Hier heb ik geen kanosteiger gezien, maar de wal is laag genoeg. Vanaf hier is het 4.5 km varen naar Polsbroek. Op het einde lag veel kroos in het water, maar misschien is dat in andere tijden van het jaar beter. Ga bij de kanosteiger het water uit (vlak voor het einde) en loop het laatste stukje naar de parkeerplaats, of haal de auto op.


Foto's:
Op de volgende pagina's kun je alle foto's vinden van de verschillende trajecten van deze route:
Groote Kerkvliet - Lansing - Gemaal 't Hazepad - Benschopper Wetering - Polsbroeker Voorwetering

Zicht op Polsbroek, niet ver van de parkeerplaats vandaan:

Al snel kom je aan bij onderstaande stuw. Naast de stuw is een kanosteiger aan beide kanten.

Een spiegelgladde Groote Kerkvliet:

Aan het einde van een zijtak van de Lansing is de Cabauwse Molen te zien.

Bomen en gevarieerde begroeiing langs de Lansing:

En dan, na een mooi stuk varen, komt plotseling de watertoren verassend dichtbij in beeld:

Hieronder de watertoren vanaf de oostkant. Aan deze kant is ook een kanosteiger. Bij de watertoren is ook een parkeerplaats, dus een prima plek om je kanotocht te beginnen.

Vanaf de watertoren loopt een mooie brede sloot tot aan het gemaal 't Hazepad in Polsbroekerdam.

Laag bruggetje vlak voor het gemaal. Zelf kan ik in de kajak liggen en pas ik er net onderdoor, maar anders wordt het klimmen en overdragen.

Op de foto hieronder zie je het gemaal vanaf het water. In 2017 is het gemaal helemaal gerenoveerd. Bij het gemaal is toen een vispasage aangelegd, en de vijzel van het gemaal zelf is visvriendelijk gemaakt. Ga hier rechts het water uit.

Knotwilgen langs de kant van de Polsbroeker Voorwetering:

Boerderij aan de Polsbroeker Voorwetering:

Het einde (of begin) van de Polsbroeker Voorwetering in Polsbroek. Hier is een kanosteiger aanwezig. De overdracht naar de parkeerplaats is vrij lang. Neem een karretje mee, of haal de auto op.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos