Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kanorondje Schoonhoven

Naar Alle Routes, Lopikerwaard (West), Lopikerwaard (Oost)


Kanorondje Schoonhoven is een uitdagende route van 17 km. over de Lansing en de Lopiker Wetering. De uitdaging zit in een lastige overdracht bij het aquaduct met relatief groot hoogteverschil, en kort hierna vier zeer lage bruggetjes. Overdragen is mogelijk, maar als je dat vier keer kort achter elkaar moet doen, dan is het niet meer zo leuk. Beter is het om in je kano of kajak te kunnen liggen. De doorvaarthoogte is soms slecht 40 cm.

Wat deze route aantrekkelijk maakt is de mooie Lansing waar je over vaart, de Lopiker Wetering waar bijna nooit iemand met een bootje komt en om het mooie stadje Schoonhoven vanaf het water te zien.

Peter Kuiper


Kaart:
Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Start: Parkeerplaats bij Polsbroek
Adres: Slangeweg, Vlist, net buiten Polsbroek
De parkeerplaats aan de zuidkant van de weg is onverhard. Er is een informatiebord, een picknickbank, twee kanosteigers en een paar parkeerplekken langs het pad.

Lengte: 17 km.

Overdragen: 3x. De overdracht bij het aquaduct (punt 4) is wel lastig. De andere twee overdragingen zijn heel goed te doen met kanosteigers of een lage wal.

Doorvaarthoogte: Vier bruggetjes kort na punt 4 zijn zeer laag en hebben een doorvaarthoogte van zo'n 40 cm. Je moet kunnen liggen in je kano of kajak.

PDF: Klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.


Route:
1: Vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Slangeweg (net buiten Polsbroek) bij de kanosteiger aan de kant van Polsbroek en ga naar rechts. Na 2 bochten zie je al snel een stuw met kanosteigers. Passeer de stuw en vervolg je route over de Grote Kerkvliet.
2: Na een ruime kilometer gaat de vaart naar links, en kun je ook rechtdoor. Dit is punt 2 op de kaart. Ga hier linksaf. Je vaart nu op de Lansing. Af en toe zie je in de verte de watertoren. Vervolg je weg tot de watertoren. Bij de watertoren is punt 3.
3: Ga bij de watertoren naar rechts. Bij gebrek aan een betere naam noem ik dit de Verlengde Korenmolenvliet. Vaar deze uit tot bij het aquaduct. Over het aquaduct loopt de Lopiker Wetering. Dit is punt 4.
4: Ga aan de noordkant van het aquaduct (aan de kant waar je aankomt dus) uit het water. Zelf gingen wij onder het aquaduct door en klommen aan de andere kant uit het water (dat gaat iets makkelijker), maar dan moet je door een privé-tuin, of over het hek van een klein gemaal klimmen, om weer het water in te gaan. Als je aan de noordkant van het aquaduct uit het water geklommen bent, steek dan de weg over en ga het water in. Dit is de Lopiker Wetering. Ga hier naar rechts. Je moet onder zeker vier lage bruggetjes door. Als je niet in je kano of kajak kunt liggen, zul je elke keer moeten overdragen. Vervolg je weg, door Cabauw, totdat je in Schoonhoven aankomt. Voor de laatste brug van de Lopiker Wetering ligt een drijvende balk in het water. Hier kun je overheen varen, maar vergeet niet je skeg omhoog te trekken, als je die hebt. Op de Grote Gracht van Schoonhoven aangekomen ga je naar rechts. Aan het einde, als je links een brug ziet, is punt 5.
5: Ga onder de brug door om in Schoonhoven rond te kijken. De gracht van de Oude Haven gaat onder de Waag door. Dit is een vrij lange tunnel. De andere gracht van Schoonhoven wordt geblokkeerd door een lage schuif. Wij konden hier net onder door, maar achter de schuif is niet veel meer te zien. Het enige opvallende is een oud kanon. Ga terug naar de Grote Gracht en ga links het water uit. Als je op de weg staat, dan kun je het begin van de Vlist zien. Links hiervan zie je Brasserie Springer (brasseriespringer.nl) met een kanosteiger voor de deur. Dit is een zeer aardige plek om iets te eten of te drinken! Het vriendelijke personeel verwelkomt je graag! Vanaf de kanosteiger voor Brasserie Springer vervolg je je weg over de Vlist. Je vaart langs de rand van Schoonhoven. Na een brug maak je een knik naar rechts. Je komt vlak langs een molen (met een exacte kopie van dezelfde molen in de tuin!). Je passeert een smal eilandje. Na een paar kilometer zie je, direct na een brug, een zijvaart naar rechts. Dit is punt 6.
6: Ga de vaart naar rechts in. Dit is de Groote Kerkvliet. Toen ik hier in september 2021 was lag de vaart vol met een dikke soep van waterplanten. Na elke peddelslag lagen we direct weer stil. Twee maanden later was ik hier opnieuw, en was de hele vaart helemaal schoon. Aan het einde van de vaart is de kanosteiger van de parkeerplaats waar je begonnen bent.


Naar boven

Groote Kerkvliet - Start

Zicht op Polsbroek, niet ver van de parkeerplaats:

Een spiegelgladde Groote Kerkvliet:

Meer foto's van de Groote Kerkvliet staan hier


Naar boven

Lansing

De Middelste Molen van Cabauw, of Cabauwse Molen:

Bomen en gevarieerde begroeiing langs de Lansing:

Dit ben ik zelf, op de Lansing:

De watertoren:

Meer foto's van de Lansing staan hier.


Naar boven

Lopiker Wetering

Het aquaduct waar de Verlengde Korenmolenvliet onder de Lopiker Wetering door gaat. Klim aan deze kant van het aquaduct uit het water.

In het begin ga je onder een viertal lage bruggetjes door, zoals deze hieronder. Op zich kun je bij alle bruggetjes wel overdragen als je er niet onderdoor kunt, maar dan is het niet meer zo leuk.

Het smalle bruggetjer hieronder was denk ik wel de laagste. Het groene kroos, of wat het ook is, is licht en ligt losjes op het water. Bij het varen merkten we bijna geen verschil met schoon water.

Lopiker Wetering:

Meer foto's van Lopiker Wetering staan hier


Naar boven

Schoonhoven

Dit is de Waag over de Oude Haven: Oude Haven: zicht op de Grote Kerk:

Onder De Waag:

Vertrek uit Schoonhoven, over de Vlist:

Meer foto's van Schoonhoven staan hier


Naar boven

Vlist

Watermolen de Bachtenaar uit 1714. Tot 1946 heeft deze molen de polder Bergambacht bemaald.

In de zomer zijn er veel waterplanten op de Vlist:

Onder deze brug door vaar je naar de Groote Kerkvliet:

Meer foto's van de Vlist staan hier.


Naar boven

Groote Kerkvliet - einde

In September 2021 zit de Groote Kerkvliet tussen de Vlist en Polsbroek vol met waterplanten en algen. Het peddelen ging heel zwaar. Elke slag kostte veel kracht, en na elke slag lag de kajak direct weer stil.
Hier komen we aan bij de kanosteiger van de parkeerplaats aan de Slangeweg.

Twee maanden later is hier niets van te merken. De Groote Kerkvliet is dan helemaal schoon:

In de verte is de kerk van Polsbroek al te zien:

Meer foto's van de Groote Kerkvliet staan hier.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos