Godebald

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Godebald Kanoroute -
Kromme Rijn en Langbroeker Wetering

Alle Routes, zie ook: Kromme Rijn


De Kromme Rijn was in de Romeinse tijd nog de hoofdstroom van de rivier de Rijn. Deze meanderde veel en veranderde soms ook van stroom. Het gebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede was een groot moeras. In 1122 besloot de Utrechtse bisschop Godebald om bij Wijk bij Duurstede een dam in de Kromme Rijn te leggen. Hierdoor kon de waterstand van de rivier beheerst worden, en kon het hele gebied ontgonnen worden. De Langbroeker Wetering werd gegraven, en daarna de dwarssloten. Het overtollige water kon zodoende afgevoerd worden, en de grond werd hierdoor geschikt voor landbouw. Dit bracht de grondbezitters in het gebied veel rijkdom. Veel 'woontorens' werden gebouwd, die later werden verbouwd tot heuse kastelen.

Door de dam bij Wijk bij Duurstede was scheepvaart over de Kromme Rijn niet meer mogelijk. Om handel met Duitsland toch weer mogelijk te maken, werd de Vaartsche Rijn gegraven van Utrecht naar de Lek. Dit was misschien wel de grootste ruimtelijke ingreep in de Middeleeuwen.


Direct naar Langbroeker Wetering (nr.1), Camping Strosteeg (nr.2), Kasteel Sterkenburg (nr.3), Langbroek (nr.4), Kasteel Sandenburg (nr.5), Melkwegse Wetering (nr.6), Wijk bij Duurstede (nr.7), Cothen (nr.8), Oude Kromme Rijn (nr.9), Werkhoven (nr.10), Kasteel Beverweerd (nr.11),

Godebald © basiskaart: OpenStreetMap
Kanokaart route Utrecht Slot Zeist Camping Strosteeg Kanoverhuur de Biologische Boer Kanoverhuur en Familierestaurant de Jonge Graaf Kaasboerderij De Ossenwaard

Lengte: 24.0 km, 18.5 km of 9.8 km.
24.0 km: Ga langs alle nummers 1 t/m 11
18.5 km: Ga langs nummers 1 t/m 4, over de Cothergrift naar nr. 8, en verder langs 8 t/m 11.
9.8 km: Ga alleen langs nummers 4 t/m 8, via de Melkwegse Wetering en de Cothergrift.
Je kunt de route langer maken door een extra lus over de Oude Kromme Rijn te volgen en/of ook naar Wijk bij Duurstede te gaan, of daar te beginnen. Het staat allemaal met afstanden op de kaart aangegeven.

Start: Waar de Langbroeker Wetering uitkomt in de Kromme Rijn (punt 1), daar is een stuw met kanosteigers. In het gras langs de Rijnseweg zijn een paar parkeerplekken.

Alternatieve startplekken:
Bij kanoverhuurbedrijven (zie hieronder)
of in Wijk bij Duurstede (gratis parkeren bij de Havenweg, recht tegenover de molen. Vanaf daar is het een paar honderd meter naar Blauwe Pannen, waar je in kunt stappen).
en ook in Langbroek (punt 4) bij de stuw zijn enkele parkeerplaatsen langs het water, en tegenover Langbroekerdijk 52 (bij het begin van de Cothergrift, 100 meter voorbij de stuw in Langbroek) is een parkeerplaats.
Net voorbij de aftakking van de Oude Kromme Rijn (punt 9) is een kanosteiger en enkele parkeerplekken. Adres: Molenspoor, Werkhoven.
Vlakbij Familierestaurant De Jonge Graaf (tussen punten 7 en 8) is een kanosteiger en enkele parkeerplekken in de berm. Adres: Groenewoudseweg, Wijk bij Duurstede.

Geparkeerd bij het startpunt.
Foto: Cees Kwadijk

Kanoverhuur:
Camping Strosteeg bij punt 2 op de kaart verhuurt ook kano's
Biologische Boer aan de Langbroeker Wetering tussen punt 4 en 5 op de kaart.
Familierestaurant De Jonge Graaf tussen punt 7 en 8 op de kaart

Horeca:
Restaurant Torbijn: Langbroekerdijk A 69, Langbroek, tel.: 0343-561283, punt 4, schuin tegenover de stuw
De Biologische Boer: Langbroekerdijk A 48, Langbroek, tel.: 0343-561738, tussen punten 4 en 5. Heeft het terras in de zomer open, alleen op zondag bij mooi weer. Ook zijn er een paar kampeerplekken en kun je overnachten in een hooiberghut.
Eetcafé Het Molentje: Dorpstraat 53, Cothen, tel.: 0343-758474, punt 8. Als je vanuit Langbroek aankomt, is direct aan de overkant van de Kromme Rijn een aanlegplek in het plantsoen. Het café is dan aan de overkant van de weg.
Kaasboerderij De Ossenwaard: bij de Oude Kromme Rijn, Molenspoor 6, Werkhoven, tel.: 0343-561361, na punt 9. Heeft behalve de boerderijwinkel met veel lekkere dingen een rustpunt: koffieruimte (zelfbediening), toilet en in de zomer picknicktafels

PDF: Klik hier om deze kanoroute als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Kromme Rijn en Langbroeker Wetering'.

Route:
De nummers hieronder verwijzen ook naar de nummers op de kaart.


Naar de kaart

Langbroeker Wetering

1: Vertrek vanaf de stuw en vaar de Langbroeker Wetering op: start


Naar de kaart

Camping Strosteeg

2: Na een kleine 2.5 km. kom je langs Camping Strosteeg, bij punt 2 op de kaart. De camping heeft voor campinggasten kano's beschikbaar, en verhuurt ook kano's. Ik moet wel zeggen dat de kanosteiger erg hoog lijkt, maar misschien is de waterstand in de zomermaanden voldoende hoog.

Langbroeker Wetering in de winter, ter hoogte van Camping Strosteeg: strosteeg

Koeien langs de kant, ergens onderweg: Foto: Cees Kwadijk

Een kleine 2 km. verder is de eerste stuw onderweg. Kanosteigers zijn aanwezig: stuw1


Naar de kaart

Kasteel Sterkenburg

3: Kort na de stuw is Kasteel Sterkenburg. Toen ik door de gracht van het kasteel voer, kreeg ik te horen dat het privé terrein is. Door de kasteelgracht varen wordt dus niet gewaardeerd.

Kasteel Sterkenburg vanaf de kasteelgracht:
sterkenburg Foto: Hans Broekema

De toren van kasteel Sterkenburg vanaf de zuidkant:
sterkenburgtoren Foto: Charles Füss

In de buurt van kasteel Sterkenburg sterkenburg Foto: Harry Hafkamp

Een huisje langs de Langbroeker Wetering: huisjeaandelangbroekerwetering Foto: Charles Füss

Na een ruime kilometer volgt weer een stuw waarbij kanosteigers aanwezig zijn: stuw2 Foto: Hans Broekema

Een stukje verder heb je aan je rechterhand Kasteel Hindersteyn: hindersteyn

Even verder kun je onder deze artistieke poort doorvaren: langbroekerweteringpoort

Knotwilgen langs een sloot uitkomend op de Langbroeker Wetering: knotwilgen


Naar de kaart

Langbroek - Cothergrift en Langbroeker Wetering

Niet ver hierna neemt het aantal bruggen toe, en kom je in Langbroek. Net voor het grote kruispunt in Langbroek is weer een stuw, waar je aan de linkerkant kunt passeren. Toen ik hier was, was het nat, glad en glibberig, maar het lukte wel. stuw3

Nog een foto van dezelfde stuw in Langbroek: langbroekstuw Foto: Hans Broekema

In Langbroek is restaurant (met terras) Torbijn (Langbroekerdijk A 69, Langbroek, tel.: 0343-561283). Dit ligt aan het kruispunt bij deze stuw.

Direct na de stuw is een brug, en kort hierna is de Cothergrift aan je rechterhand. Dit is punt 4 op de kaart.

4: Hier moet je kiezen welke variant je neemt:

langere variant: Vervolg de Langbroeker Wetering.
Ga verder bij punt 5 hieronder.

kortere variant: Ga rechtsaf de Cothergrift op.

Cothergrift: cothergrift

Na een kleine kilometer is een stuw die je aan de linkerkant kunt passeren: stuw4

Voorbij de stuw vaar je langs de Cotherweg, ga je onder de proviciale weg door, en komt de molen van Cothen in zicht. Hier kom je uit op de Kromme Rijn, waar je rechtsaf gaat: cothenvanafcothergrift

Ga verder bij punt 8 hieronder.


Naar de kaart

Kasteel Sandenburg

5: Al snel passeer je de Biologische Boer aan je linkerhand die ook kano's verhuurd.
In de zomer op zondag, bij mooi weer, is het terras open! Foto: Cees Kwadijk

Hierna kom je langs Landgoed Sandenburg: sandenburg Foto: Charles Füss

Oude poort van voormalig kasteel Groenestein, direct na kasteel Sandenburg: poortsandenburg Foto: Charles Füss

Langbroeker Wetering in de buurt van Kasteel Sandenburg: sandenburg2 Foto: Harry Hafkamp

Nog even verder is de laatste stuw in de Langbroeker Wetering:
steenenbrugstuw
Foto: Charles Füss

Zo'n 400 meter na de stuw ga je onder een boogbrug door van steen: de Steenen Brug: steenenbrug
Foto: Charles Füss

Zo'n 200 meter na de Steenen Brug is een bruggetje met een wit hek, en direct daarna een sloot naar rechts door een duiker heen. Zie foto's hieronder. Dit is de Melkwegse Wetering, en punt 6 op de kaart. brugenduiker
Foto's: Charles Füss


Naar de kaart

Melkwegse Wetering

6: Ga rechtsaf de Melkwegse Wetering op, en vaar tussen de weilanden door tot de Kromme Rijn: melkwegsewetering Foto: Charles Füss

Onderweg ga je nog onder een bruggetje met doorvaarbare klepstuw door. Bij normale waterstand staat de klep van deze stuw omlaag en kan er doorgevaren worden. De klepstuw staat alleen bij erg droge perioden omhoog (het stoplicht is dan rood) om het waterpeil in het gebied van Langbroek vast te houden. Gelukkig komt dit weinig voor en desnoods moet je hier dan even omdragen. melkwegseweteringstuw Foto: Charles Füss


Naar de kaart

Wijk bij Duurstede - Kromme Rijn

7: Op de Kromme Rijn aangekomen ga je rechtsaf, met de stroom mee, om de Godebald route te vervolgen, of ga eerst linksaf om naar Wijk bij Duurstede te gaan.

Onderstaande foto is gemaakt bij de start van de jaarlijkse Kersen- en Kastelentocht. De kanosteiger is bij de Blauwe Pannen in Wijk bij Duurstede, bij het begin van de Kromme Rijn. blauwepannen Foto: Charles Füss

Als je de route vervolgt, kom je na ruim een kilometer langs Familierestaurant De Jonge Graaf waar je ook kano's kunt huren.

Direct na De Jonge Graaf is een brug (waar de Groenewoudseweg overheen gaat) met daarnaast een kanosteiger en een bankje. Zie foto hieronder. In de berm kan geparkeerd worden. groenewoudseweg Foto: Charles Füss


Naar de kaart

Cothen

Vanaf hier is het nog anderhalve kilometer naar Cothen. In Cothen kom je langs Kasteel Rhijnestein aan je rechterhand.

Nog een klein eindje verder kom je aan op punt 8 op de kaart.

Foto's volgen nog.

8: Met de punt stroomafwaarts op de Kromme Rijn, heb je rechts de Cothergrift naar Langbroek, en links Eetcafé Het Molentje. Bij het plantsoentje aan de linkerkant net voor de brug kun je aanleggen. Ga verder over de Kromme Rijn, richting Odijk.

Als je omdraait, dan heb je nog het volgende zicht op Cothen: cothen

Al snel kom je bij de sluis en stuw van Cothen. Deze kun je m.b.v. kanosteigers aan de linkerkant passeren.

De sluis vanaf de noordkant: cothensluis

De Kromme Rijn is hier breed, ondiep en slingert mooi tussen de velden. krommerijnriet

Nog een mooi plaatje op dit deel van de Kromme Rijn: krommerijnbomen


Naar de kaart

Oude Kromme Rijn

9: Na 3 kilometer door de velden splits de Kromme Rijn waarbij de linker tak onder een brug door gaat. Dit is punt 9 op de kaart. De linker tak is de Oude Kromme Rijn, en is 2,5 km. langer. De rechter tak is de hoofdroute over de Kromme Rijn.

Halverwege is de eerste brug (zie foto hieronder). Hier is na de brug aan de linkerkant een (kano-)aanlegplek. Als je uitstapt, over de brug loopt en een klein stukje rechtdoor, dan kom je bij Kaasboerderij De Ossenwaard. Zij hebben behalve de boerderijwinkel met veel lekkere dingen een rustpunt: koffieruimte (zelfbediening), toilet en in de zomer picknicktafels.

Een klein stukje na de brug kun je linksaf de Caspergouwse Wetering op, tot een stuw bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de foto hieronder zie je het begin van de Caspergouwse Wetering.

Na de afslag van de Caspergouwse Wetering wordt de Oude Kromme Rijn smaller. Even verder heb je mooi zicht op de Watertoren van Werkhoven: www.watertorenwerkhoven.nl. In de zomer is het terras open in het weekend. Helaas zie ik hier geen goede mogelijkheid om uit te stappen.

Boogbrug over de Oude Kromme Rijn:

Net voor de provinciale weg komen de Oude Kromme Rijn en de Kromme Rijn weer samen. Een eindje verder splits de Kromme Rijn opnieuw. Ik betwijfel of je bij laag water de linker tak wel kunt volgen. Net voordat de linkertak weer samen komt bij de hoofdroute, gaat een smalle stroom naar links, door een duiker. Deze stroom heet de Achterrijn, en is de oude loop van de Kromme Rijn. Deze gaat via Werkhoven en komt verderop weer terug bij de Kromme Rijn.


Naar de kaart

Werkhoven

11: We vervolgen de Kromme Rijn, en komen dan bij de sluizen en stuw van Werkhoven. Hier zijn wel kanosteigers, en ook een bankje om even pauze te houden:
werkhovensluis


Naar de kaart

Kasteel Beverweerd

12: Een kilometer na de stuw passeer je Kasteel Beverweerd op een klein eilandje. Hier woont nu de kunstchilder Geert Jan Jansen.

Als het water hoog genoeg staat, kun je een rondje om het kasteel varen, en ga je onder deze fraaie monumentale gietijzeren brug door:

Na het kasteel is nog zo'n 2 kilometer tot Odijk. In de verte zijn de huizen van Odijk al te zien: naarodijk Foto: Hans Broekema

Je vaart langs Odijk tot je aan je rechterhand de stuw van punt 1 weer ziet. De overhangende kanosteiger vond ik erg lastig om op te klimmen, maar met vereende krachten is het wel gelukt. Als iemand anders je kano of kajak met zijn voeten kan stabiliseren, dan helpt dat zeker. En als de kanosteiger te moeilijk is, dan kun je een eindje verder proberen om daar de wal op te klimmen.

De kanosteiger aan de kant van de Kromme Rijn bij de stuw van Odijk: kanosteigerstuwodijk


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos