Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Oude stad en Minstroom route

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


Omschrijving: Deze route gaat over delen van de Oudegracht, Stadsbuitengracht, Biltse Grift, Koekoeksvaart, Zilveren Schaats en de Minstroom.
Vooral de Minstroom oogt heel landelijk. Op sommige stukken waan je je midden in de natuur. Dit stuk moet je zeker niet missen!


Kaart:
Deze route is op de kaart aangegeven met de punten 1 t/m 8.

Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Start: bij Kanoverhuur Aan de Gracht.
Adres: Oudegracht aan de Werf 275, 3511 NG Utrecht

Alternatieve startpunten zijn op de kaart aangegeven.

 • Kanoverhuur De Rijnstroom aan de Kromme Rijn. Direct hiernaast kun je via het gras ook met je eigen kano in- of uitstappen, maar daar zit wel een vervelende betonnen rand. Als het rustig is bij het kanoverhuurbedrijf en je vraagt het vriendelijk, dan mag je daar doorgaans ook wel in- of uitstappen.
  Vaar vanaf hier naar punt 6 of punt 8.
  Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn. Gratis parkeren in het weekend, en op werkdagen na 11:00.
 • Aan de Kromme Rijn kun je ook bij de Mytylschool Ariane de Ranitz goed in- of uitstappen. Tijdens schoolvakanties en in het weekend is hier voldoende parkeergelegenheid vlak bij het water. Vaar vanaf hier naar punt 6 of punt 8.
  Adres: Blauwe-Vogelweg 11, Utrecht.
 • Biltse Grift. Zie Stuw en Kano-overdraagplaats Park Bloeyendael. Vaar vanaf hier naar punt 5.
  Adres: Archimedeslaan, Utrecht. Alleen in het weekend mag je hier parkeren.

Lengte: 7.3 km.

PDF: klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.

Route: De nummers hieronder staan op de kaart aangegeven.

1: Vertrek vanaf Kanoverhuur Aan de Gracht linksaf over de Oude Gracht, richting het stadscentrum. Oudegracht

2: Als je de Weerdsluis kunt zien, ga je rechtsaf de Stadsbuitengracht op (Weerdsingel Oostzijde). Dit is in feite ook de eerste mogelijkheid dat je naar rechts kan gaan.

3: Ga bij de eerste afslag naar links de Biltse Grift op. In de bocht naar rechts kun je ook even heen en weer de Koekoeksvaart op, als je kajak niet langer is dan 4 meter 30. Dit is een mooi smal vaartje met opvallend veel groen. Na het eerste deel kun je alleen op het einde nog omdraaien. Soms ligt een boot in de weg, en die moet je dan opzij duwen.

Koekoeksvaart: Koekoeksvaart

Vervolg de Biltse Grift, door het Griftpark (met kade, trappetje en plek voor een picknick) en ga door de wijk Wittevrouwen: Biltse Grift

Hier is op een gegeven moment aan je rechterhand een klein parkje met ondiep water waar je makkelijk uit en in kan stappen. Een mooie picknick plek! Op het einde met een bocht naar links, onder het spoor door en langs een groot landhuis Het Hoogeland: Hoogeland

4: Na een haakse bocht naar links (direct na een brug) ga je snel weer onder twee bruggen door. De tweede brug gaat onder het spoor door. Negeer het water aan je rechterhand. Op het einde moet je wel naar rechts. Je vaart nu langs een drukke weg.

5: Ga bij een afslag naar links, die onder een drukke weg door gaat, rechtdoor richting natuurgebied de Zilveren Schaats: Zilveren Schaats

6: Aan het einde van de plas rechtsaf de Minstroom op. Hier is een schuif die meestal open staat, maar anders moet je even uit het water. Vooral het laatste stuk van de Minstroom oogt heel landelijk: Knotwilgen langs de Minstroom

7: Aan het einde kom je in de Stadsbuitengracht, en ga je linksaf.

8: Twee keer achter elkaar rechts aanhouden. Via een tunnel kom je weer op de Oude Gracht. Na een paar honderd meter ben je weer bij het startpunt.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos