Jutphaas

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kanoroute van Nieuwegein naar Vreeswijk

Naar Alle Routes of Kanokaart van Nieuwegein en IJsselstein


Dit is een kanoroute van Nieuwegein naar Vreeswijk. De route gaat over de Doorslag, het Merwedekanaal en de Oude Vaartsche Rijn.

De vaarwegen van deze route staan ook op de grotere kanokaart van Nieuwegein, IJsselstein, Vreeswijk en Lopikerkapel.

De foto's op deze pagina heb ik gemaakt in oktober 2020.

Veel plezier bij het varen!
Peter Kuiper


Lengte: 12 km.

Start: In Park Oudegein bij Jack's Grillhouse is een kanosteiger aan de zuidkant van de Geinbrug (Roerdomplaan/Parkhout). Dit is een officiële TOP (Toeristisch Overstappunt) met een ruime parkeerplaats.

Alternatieve start: aan het Merwedekanaal, bij de Herenstraat, aan het einde van de Nedereindseweg. Hier is aan de zuidkant van de Rijnhuizerbrug een lage steiger waar je in kunt stappen. Aan de Herenstraat mag je gratis parkeren.

Pauzeplaats of alternatieve start: In Vreeswijk, net ten noorden van de Oude Sluis is een groene strook aan de oostkant: de Helling. Hier kun je goed in- en uitstappen en evt. pauze houden. Gratis parkeren aan de straat.

Overdragen is op deze route in principe niet nodig. Twee bruggen over de Doorslag, de Geinbrug en de Doorslagbrug, zijn wel behoorlijk laag. Door diep te bukken kun je er wel onderdoor. Het is mij tenminste wel gelukt. Als het toch nodig is, dan kun je hier wel overdragen.

PDF: Klik hier om de kanokaart van Nieuwegein en IJsselstein (inclusief de twee kanoroutes) als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Nieuwegein en IJsselstein'.


Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

Direct naar Doorslag - Start (nr.1), Merwedekanaal (nr.3), Oude Vaartsche Rijn - Vreeswijk (nr.4),

Kaart: Route Vreeswijk © basiskaart: OpenStreetMap
IJsselstein


Naar de kaart

Doorslag

1: Vertrek vanaf de kanosteiger bij Jack's Grillhouse (aan de zuidkant van de Geinbrug, Roerdomplaan/Parkhout) en ga naar rechts. Dit kanaal heet de Doorslag, en verbindt de Hollandse en Kromme IJssel in het zuiden met het Merwedekanaal in het noorden.

Aan de Doorslag staat de Oudegeinse molen. Deze wipmolen is in 1640 gebouwd, en heeft tot 1982 dienst gedaan om de polder Oudegein te bemalen. Begin deze eeuw is de molen geheel gerestaureerd en verhuisd naar de huidige locatie in Park Oudegein. Als het scheprad ook weer compleet is, dan kan de molen weer dienst doen om water in het park te bemalen:
Molen aan de Doorslag

Iets ten noorden van de Oudegeinse molen staat deze mooie monumentale boerderij:
Boerderij aan de Doorslag

Dezelfde boerderij vanaf de andere kant:
Boerderij aan de Doorslag

Naast de boerderij gaat een klein vaartje naar Huis Oudegein. Verderop is deze vaart afgesloten. Boerderij aan de Doorslag

2: Aan het einde van de Doorslag is de Doorslagsluis die in principe altijd open staat: Doorslagsluis Foto: Jack Grondel

Na de sluis ga je rechtdoor richting punt 3 op de kaart, of direct rechtsaf richting Vreeswijk.

Naar de kaart

Merwedekanaal

Iets boven punt 2 op de kaart heb ik deze foto gemaakt: merwedekanaalhuizen

3: Dit punt op de kaart is het gebied rondom de Rijnhuizerbrug. Iets ten noorden van de Rijnhuizerbrug staat het oude en mooie gemeentehuis van de voormalige gemeente Jutphaas.
Gemeentehuis Jutphaas

Het Theehuis van kasteel Rijnhuizen, tegenover de instapplek aan de Herenstraat, aan de zuidkant van de Rijnhuizerbrug:
Theehuis kasteel Rijnhuizen

Draai om, en vaar nu het Merwedekanaal af tot aan de Prinses Amaliabrug, waar Vreeswijk begint. Dit deel van het Merwedekanaal (richting Vreeswijk dus) is niet boeiend. Veel bebouwing en bedrijven langs een groot en breed kanaal. Halverwege is nog een zijvaartje waar je in kunt, maar ook deze kun je net zo goed links laten liggen.

Naar de kaart

Oude Vaartsche Rijn - Vreeswijk

Al in de 9e eeuw werd melding gemaakt van de plaats Vreeswijk. De Vaartsche Rijn kwam hier langs om Utrecht met de Rijn te verbinden, omdat scheepvaart over de Kromme Rijn niet meer mogelijk was. Later heeft het Merwedekanaal grote delen van de Vaartsche Rijn overgenomen en werd het kanaal verbreed, maar in Vreeswijk bevindt zich nog een stukje Oude Vaartsche Rijn. Hier volgt het Merwedekanaal een parallel traject. Tegenwoordig is Vreeswijk formeel opgegaan in Nieuwegein, maar als naam en wijk nog prominent aanwezig!

In Vreeswijk bevindt zich de Museumwerf: museum en (werkende!) werf voor historische binnenvaart.

Bij binnenkomst in Vreeswijk, bij de Prinses Amaliabrug, hangt een bord dat de doorvaart alleen is toegestaan voor schepen ouder dan 50 jaar. Ik neem aan dat een kajak, waarvoor de brug niet geopend hoeft te worden, geen probleem is. Het resultaat is dat je langs de Oude Vaartsche Rijn alleen maar oldtimers op het water ziet. Heel mooi!

4: De haven van Vreeswijk naast de Prinses Amaliabrug. Ga onder de Prinses Amaliabrug door.
Haven van Vreeswijk

Historische schepen op de Oude Vaartsche Rijn in Vreeswijk. Links is de Museumwerf
museumwerf

Meer oldtimers langs de kade in Vreeswijk:
Foto: Jack Grondel

De Museumwerf: museumwerf

5: Ophaalbruggen van Vreeswijk:
vreeswijkophaalbrug Foto: Jack Grondel

Na deze ophaalbrug kun je nog een stukje doorvaren naar de Oude Sluis. Toen de sluis nog werkte, kon je hier de Lek opvaren. Nu kun je alleen nog omdraaien, en weer terugvaren.

Peter Kuiper

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route!
Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Een reactie of foto kun je sturen naar: