Slot Zeist

Kanokaart van Utrecht:

Oude vaarweg van Utrecht naar Slot Zeist

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


De Biltse Grift en de Zeister Grift vormen samen de oude vaarroute van Zeist (via De Bilt) naar Utrecht. Direct naast Slot Zeist is de voormalige haven van Zeist. Tot begin vorige eeuw was dit een belangrijke transportverbinding van Zeist naar Utrecht, en van daaruit verder naar Amsterdam. Met enkele overdraagpunten is deze route nog steeds te bevaren met een kajak of lage kano (max. 40 cm.). De terugweg gaat via de Hakswetering en de Kromme Rijn, en komt door het mooie Amelisweerd.


Direct naar Biltse Grift, Zeister Grift, Hakswetering of Kromme Rijn,

Oude vaarweg Slot Zeist © basiskaart: OpenStreetMap
Kanokaart Utrecht Kanokaart Utrecht Kanokaart Godebald van Odijk naar Wijk bij Duurstede

Waarschuwing: Deze route is ALLEEN geschikt voor kajaks of lage kano's waarin je plat kunt liggen. De laagste doorvaarthoogte is 40 cm.. Begin hier niet aan als je een hogere doorvaarthoogte nodig hebt, of als je claustrofobisch bent aangelegd. Bij de eerste lage brug in Zeist is overdragen niet mogelijk wegens dichte bergroeiing.

Lengte: 18.8 km. Je kunt de route langer maken door eerst naar Utrecht te peddelen en van daaruit de hele Biltse Grift af te varen, of korter (15.5 km) door in Zeist op de Hakswetering direct naar rechts te gaan, en niet heen en weer naar Slot Zeist.

Geschiedenis: RTV-Utrecht heeft een interessante documentaire uitgezonden over de geschiedenis van de Biltse en Zeister Grift, en de voormalige havens in De Bilt en Zeist:

Als je meer wilt weten over deze vaarroute, dan is het zeer de moeite waard om dit drieluik van te voren te bekijken!

Geocaching: Zeist per Boot. Deze begint bij de Weerdsluis in Utrecht, en volgt de Biltse en Zeister Grift.

PDF: Klik hier om deze kanoroute als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Oude vaarweg naar Slot Zeist'.

Start: bij Kanoverhuur De Rijnstroom of direct hiernaast als je met je eigen kano of kajak komt. Als je in je eigen kano of kajak niet plat kunt liggen, of je kano is te hoog (maximaal 40 cm.), dan moet je hier een kajak huren die wel voldoet.
Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn.
Gratis parkeren.

Alternatieve start: bij Rhijnauwen (punt 10 op de route). Hier is een drijvende kanosteiger in de Kromme Rijn, naast de brug. De parkeerplaats is gratis, maar kan op drukke dagen wel vol zijn.
Adres: Rhijnauwenselaan 5, Bunnik.

Horeca: Theehuis Rhijnauwen heeft een groot terras in de tuin direct aan de Kromme Rijn. Behalve iets drinken kun je hier ook heel goed pannenkoeken eten!

Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

1: Vertrek vanaf Kanoverhuur De Rijnstroom naar rechts onder de lage brug door. Dit is meteen een goede oefening of je lage bruggen aan kunt. Hierna komt nog een lage brug.

2: Na de tweede lage brug is stuw met lage brug aan je linkerhand. Ga hier onderdoor, als de stuw het toelaat (zo niet: zie Alternatieve route hieronder).

Als je wel door de stuw bent gegaan: vervolg je weg, steek de Zilveren Schaats in de lengte over, ga verder door de vaart, totdat je rechtsaf onder de Waterlinieweg door kunt. Ga hier naar rechts.

Aan de andere kant van de Waterlinieweg bevind je je in Park Bloeyendael, vernoemd naar het voormalige landgoed Bloeyendael:
Bloeyendael

Na een voetgangersbrug is aan je rechterhand een kano-oversteekplaats. Dit is punt 3 op de kaart, en hier kom je uit als je de alternatieve route (zie hieronder) door Rijnsweerd hebt genomen.

Alternatieve route als de stuw bij punt 2 gesloten is: vervolg de route door de wijk Rijnsweerd en ga onder meerdere bruggen door, waarvan twee laag zijn, en waarvan één onder de snelweg door gaat. Op het einde is een stuw en een kano-overdraagplaats. Ga hier uit het water. Op het pad loop je een kein stukje naar links, en ga daar het water weer in. Ga hier naar rechts verder over de Biltse Grift.

3: Ga verder over de Biltse Grift.

Bloeyendael


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Biltse Grift

De Biltse Grift loopt verder langs een drukke weg en gaat onder de snelweg door. Bij een bruggetje ligt een balk over het water, waar je overheen kunt varen. Buiten de stad gekomen bevind je je alleen nog maar in de natuur, met veel waterlelies en gele plomp.
Gele plomp

Biltse Grift:
Gele plomp

4: Een eindje verderop blokkeert een stuw de doorgang. Aan de rechterkant van de stuw kun je met je kano uit het water. Omdat het water heel ondiep is (vaar zover mogelijk door!) kun je makkelijk gaan staan in je kano of kajak om eruit te klimmen.
Stuw

Voorbij de stuw is de oude sluis van De Bilt bij Buitenplaats Sandwijck. Op de foto het gebouw de Sluishoef, wat onderdeel is van het landgoed. Vroeger was hier een vingerhoedmolen. Dat was een vingerhoedenfabriek, aangedreven door een watermolen. Deze maakte gebruik van het hoogteverschil van het water voor en na de sluis.:
Sluis De Bilt

Een paar honderd meter verder is dit lage bruggetje. Met een kajak waar je in kunt liggen kun je er wel onderdoor. lage brug De Bilt

Na De Bilt gaat de Bitse Grift verder door de velden richting Zeist. Biltse Grift

5: Vlak voor de snelweg A28 moet je een keer rechtsaf. Dit water gaat onder de A28 door middels een groot ecoduct. Vroeger waren er plannen om hier af- en opritten aan te leggen. Het viaduct is wel gebouwd, maar de af- en opritten zijn nooit gekomen. Nu is het een ecoduct. Na het ecoduct rechtsaf, en meteen daarna weer naar links.


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Zeister Grift

Iets verder kom je door dit bos. De Biltse Grift is nu Zeister Grift geworden. In het bos

Na het bos (ter hoogte van landgoed Oostbroek) is deze foto gemaakt vanaf de brug:
Zeister Grift

Canadese Ganzen in het weiland: Ganzen

6: Bij het begin van Zeist is een overdracht bij een stuw vlak voor de Weteringlaan. Direct aan de overkant van de Weteringlaan is de begroeing soms te hoog om het water weer in te gaan. Een eindje verderop is minder begroeing, en daar kun je dan wel het water in:
Weteringlaan

Na een lage brug kom je in de Koppelsluis. Een mooi stuk van Zeist! Koppelsluis


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Hakswetering

7: Voorbij de Koppelsluis komt de Zeister Grift uit in de Hakswetering. Als je hier rechtsaf gaat, dan ga je naar de Kromme Rijn, en linksaf, als je de stuw passeert, naar Slot Zeist. Passeer de stuw aan de rechterkant. Als dit toch te moeilijk is, dan kun je een klein eindje naar rechts: daar is een lage oever aan je linkerhand.

Verderop richting het slot is nog een lage brug. Hierna ga je naar rechts. Net voor het slot is de sloot naar links de oude haven van Zeist. Behalve de sloot is hier nu niets meer van de haven te zien. Ga hier naar rechts, en dan onder een bruggetje door naar links.

8: En dan ben je bij het slot! Slot Zeist

Na een rondje om het slot ga je terug de Hakswetering op. Na de stuw ga je nu linksaf, en even verder onder een lage brug door. lage brug Zeist

9: Vlak voor de Kromme Rijn is nog een stuw waar je even uit het water moet. Deze is heel makkelijk te passeren aan de rechterkant. Direct na de stuw, nog voor de brug, kun je weer het water in. Iets verderop kom je uit op de Kromme Rijn.


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Kromme Rijn

Op de Kromme Rijn ga je rechtsaf richting Amelisweerd en Utrecht.

Alternatief: Als je naar links gaat, ga je langs Bunnik, en is het nog 4,1 km naar het laatste bolletje op deze kaart. Vanaf daar kun je verder de Kromme Rijn af tot aan Wijk bij Duurstede. Dit is de Godebald kanoroute.

10: De terrastuin van Theehuis Rhijnauwen is fantastisch op een mooie zomerdag. Op het grasveld is in de zomer een aparte 'parkeerplaats' voor kano's ingericht. Er kunnen veel gasten zijn, maar er is ruimte genoeg. Theetuin

Dit is het landhuis Oud Amelisweerd, op misschien wel de meest zomerse dag van 2020: Oud Amelisweerd

Nadat je onder de A27 bent doorgegaan, is kort daarna kanoverhuur de Rijnstroom, waar je begonnen bent, aan je rechterhand.
Meer foto's van de Kromme Rijn staan op de Kromme Rijn pagina.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos