Slot Zeist

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Oude vaarweg van Utrecht naar Slot Zeist

Alle Routes
Aansluitend: Kanokaart van de stad Utrecht, Kromme Rijn


De Biltse Grift en de Zeister Grift vormen samen de oude vaarroute van Zeist (via De Bilt) naar Utrecht. Direct naast Slot Zeist is de voormalige haven van Zeist. Tot begin vorige eeuw was dit een belangrijke transportverbinding van Zeist naar Utrecht, en van daaruit verder naar Amsterdam. Met enkele overdraagpunten is deze route nog steeds te bevaren met een kajak of lage kano (max. 40 cm.). De terugweg gaat via de Hakswetering en de Kromme Rijn, en komt door het mooie Amelisweerd.


Direct naar Biltse Grift, Zeister Grift, Hakswetering of Kromme Rijn,

Oude vaarweg Slot Zeist © basiskaart: OpenStreetMap
Kanokaart Utrecht Kanokaart Utrecht Kanokaart Godebald van Odijk naar Wijk bij Duurstede

Waarschuwing: Deze route is ALLEEN geschikt voor kajaks of lage kano's waarin je plat kunt liggen. De laagste doorvaarthoogte is 40 cm.. Begin hier niet aan als je een hogere doorvaarthoogte nodig hebt, of als je claustrofobisch bent aangelegd. Bij de eerste lage brug in Zeist is overdragen niet mogelijk wegens dichte bergroeiing.

Lengte: 18.8 km. Je kunt de route langer maken door eerst naar Utrecht te peddelen en van daaruit de hele Biltse Grift af te varen, of korter (15.5 km) door in Zeist op de Hakswetering direct naar rechts te gaan, en niet heen en weer naar Slot Zeist.

Geschiedenis: RTV-Utrecht heeft een interessante documentaire uitgezonden over de geschiedenis van de Biltse en Zeister Grift, en de voormalige havens in De Bilt en Zeist:

Als je meer wilt weten over deze vaarroute, dan is het zeer de moeite waard om dit drieluik van te voren te bekijken!

Geocaching: Zeist per Boot. Deze begint bij de Weerdsluis in Utrecht, en volgt de Biltse en Zeister Grift.

PDF: Klik hier om deze kanoroute als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Oude vaarweg naar Slot Zeist'.

Start: bij Kanoverhuur De Rijnstroom of direct hiernaast als je met je eigen kano of kajak komt. Bij die plek zit wel een vervelende betonnen rand. Als het rustig is bij het kanoverhuurbedrijf en je vraagt het vriendelijk, dan mag je daar doorgaans ook wel in- of uitstappen. Als je in je eigen kano of kajak niet plat kunt liggen, of je kano is te hoog (maximaal 40 cm.), dan moet je hier een kajak huren die wel voldoet.
Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn.
Gratis parkeren in het weekend, en op werkdagen na 11:00.

Alternatieve start: bij Rhijnauwen (punt 10 op de route). Hier is een drijvende kanosteiger in de Kromme Rijn, naast de brug. De parkeerplaats is gratis, maar kan op drukke dagen wel vol zijn.
Adres: Rhijnauwenselaan 5, Bunnik.

Horeca: Theehuis Rhijnauwen heeft een groot terras in de tuin direct aan de Kromme Rijn. Behalve iets drinken kun je hier ook heel goed pannenkoeken eten!

Tip: Neem een snoeischaar mee om overhangende braamstengels weg te kunnen knippen (als jouw voorganger dat niet recent gedaan heeft) bij de eerste lage brug in Zeist, als je zonder kleerscheuren wilt passeren.

Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

1: Vertrek vanaf Kanoverhuur De Rijnstroom naar rechts onder de lage brug door. Dit is meteen een goede oefening of je lage bruggen aan kunt.

Hierna komt nog een lage brug.

2: Na de tweede lage brug is stuw met lage brug aan je linkerhand. Ga hier onderdoor, als de stuw het toelaat (zo niet: zie Alternatieve route hieronder).

Als je wel door de stuw bent gegaan: vervolg je weg, steek de Zilveren Schaats in de lengte over, ga verder door de vaart, totdat je rechtsaf onder de Waterlinieweg door kunt. Ga hier naar rechts.

Aan de andere kant van de Waterlinieweg bevind je je in Park Bloeyendael, vernoemd naar het voormalige landgoed Bloeyendael:
Bloeyendael

Na een voetgangersbrug is aan je rechterhand een kano-oversteekplaats. Dit is punt 3 op de kaart, en hier kom je uit als je de alternatieve route (zie hieronder) door Rijnsweerd hebt genomen.

Alternatieve route als de stuw bij punt 2 gesloten is: vervolg de route door de wijk Rijnsweerd en ga onder meerdere bruggen door, waarvan twee laag zijn, en waarvan één onder de snelweg door gaat. Op het einde is een stuw en een kano-overdraagplaats. Ga hier uit het water. Op het pad loop je een kein stukje naar links, en ga daar het water weer in. Ga hier naar rechts verder over de Biltse Grift.

3: Ga verder over de Biltse Grift.

Bloeyendael


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Biltse Grift

De Biltse Grift loopt verder langs een drukke weg en gaat onder de snelweg door. Voor een bruggetje ligt een balk over het water, waar je overheen kunt varen. Vaar zo hard mogelijk, dan hobbel je er zo overheen (en trek je skeg op, als je die hebt). Buiten de stad gekomen bevind je je alleen nog maar in de natuur, met veel waterlelies en gele plomp.
Gele plomp

Biltse Grift:
Gele plomp

4: Een eindje verderop blokkeert een stuw de doorgang. Aan de rechterkant van de stuw kun je met je kano uit het water. Omdat het water heel ondiep is (vaar zover mogelijk door!) kun je makkelijk gaan staan in je kano of kajak om eruit te klimmen.
Stuw

Voorbij de stuw is de oude sluis van De Bilt bij Buitenplaats Sandwijck. Op de foto het gebouw de Sluishoef, wat onderdeel is van het landgoed. Vroeger was hier een vingerhoedmolen. Dat was een vingerhoedenfabriek, aangedreven door een watermolen. Deze maakte gebruik van het hoogteverschil van het water voor en na de sluis.:
Sluis De Bilt

Een paar honderd meter verder vaar je opnieuw over een drijvende balk heen en moet je onder een laag bruggetje door. Zie foto hieronder. Met een kajak waar je in kunt liggen kun je er wel onderdoor. lage brug De Bilt

Na De Bilt gaat de Bitse Grift verder door de velden richting Zeist. Aan het begin van dit traject hangt een scherp prikkeldraad over het water. Je kunt er wel onderdoor, maar toch even goed uitkijken!

De Biltse Grift na De Bilt richting Zeist: Biltse Grift

5: Vlak voor de snelweg A28 moet je een keer rechtsaf. Dit water gaat onder de A28 door middels een groot ecoduct. Vroeger waren er plannen om hier af- en opritten aan te leggen. Het viaduct is wel gebouwd, maar de af- en opritten zijn nooit gekomen. Nu is het een ecoduct. Na het ecoduct rechtsaf, en meteen daarna weer naar links.


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Zeister Grift

Je vaart nu op de Zeiser Grift door een bos. Aan je rechterhand is een aftakking naar Landgoed Oostbroek. Als je hier in zou gaan, dan kom je bij het volgende oude bruggetje uit: Oostbroek

Vervolg je weg door het bos over de Zeister Grift. In het bos

Hetzelfde bos in een andere tijd van het jaar.

Na het bos, naast landgoed Oostbroek, is deze foto gemaakt vanaf de brug:
Zeister Grift

Canadese Ganzen in het weiland: Ganzen

6: Bij het begin van Zeist is een overdracht bij een stuw vlak voor de Weteringlaan. Stap uit bij de stuw, steek de weg over, en zoek een plekje waar je het water weer in kan gaan.

Toen wij hier onlangs kwamen lag vlak voor de stuw ook nog een boom over het water. Net als de lage bruggen kunnen we ook hier onderdoor.

Hier ga ik zelf liggend in de kajak onder de boom door:

Direct aan de overkant van de Weteringlaan is de begroeing soms te hoog om het water weer in te gaan. Een eindje verderop is minder begroeing, en daar kun je dan wel het water in:
Weteringlaan

Een andere keer was de begroeing hoger, en vonden we alleen nog dit plekje om in te stappen:

Over de Zeister Grift in Zeist:

Even later opnieuw een duikerbrug. Overdragen is hier geen optie vanwege de begroeing. Om de overhangende braamstengels weg te knippen had ik een snoeischaar meegenomen.

Hierna konden we zonder kleerscheuren onder de duikerbrug door.

En kwamen we aan in de Koppelsluis. Een mooi stuk van Zeist! Koppelsluis


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Hakswetering

7: Voorbij de Koppelsluis komt de Zeister Grift uit in de Hakswetering. Als je hier rechtsaf gaat, dan ga je naar de Kromme Rijn, en linksaf, als je de stuw passeert, naar Slot Zeist.

Passeer de stuw aan de rechterkant. Als dit toch te moeilijk is, dan kun je een klein eindje naar rechts: daar is een lage oever aan je linkerhand.

Verderop richting het slot is nog een lage brug.

Hierna ga je naar rechts. Net voor het slot is de sloot naar links de oude haven van Zeist. Zie foto hieronder. Behalve de sloot is hier nu niets meer van de haven te zien.

Ga niet de oude haven in, maar ga hier naar rechts, en dan onder een bruggetje door naar links.

8: En dan ben je bij het slot! Slot Zeist

In de slotgracht liggen verschillende kunstwerken. Slot Zeist

Aan de andere kant van het slot is deze grote fontein:

En op een andere hoek is dit huisje te zien, met een franse lelie op het dak:

Na een rondje om het slot ga je terug de Hakswetering op.

Een klein begroeid steigertje langs de Hakswetering

En een mooie waterlelie!

Een meerkoet met haar kuikens in de Hakswetering:

En nog een mooi plaatje op de Hakswetering in Zeist:

Na de stuw ga je nu linksaf, en even verder onder een lage brug door. lage brug Zeist

Op de Hakswetering richting de Kromme Rijn:

9: Vlak voor de Kromme Rijn is nog een stuw waar je even uit het water moet. Deze is heel makkelijk te passeren aan de rechterkant. Direct na de stuw, nog voor de brug, kun je weer het water in.

Het laatste stukje van de Hakswetering voordat je op de Kromme Rijn uitkomt:


Naar boven - Kanokaart route Slot Zeist

Kromme Rijn

Op de Kromme Rijn ga je rechtsaf richting Amelisweerd en Utrecht.

Alternatief: Als je naar links gaat, ga je langs Bunnik, en is het nog 4,1 km naar het laatste bolletje op deze kaart. Vanaf daar kun je verder de Kromme Rijn af tot aan Wijk bij Duurstede. Dit is de Godebald kanoroute.

10: De terrastuin van Theehuis Rhijnauwen is fantastisch op een mooie zomerdag. Op het grasveld is in de zomer een aparte 'parkeerplaats' voor kano's ingericht. Er kunnen veel gasten zijn, maar er is ruimte genoeg. Theetuin

Dit is het landhuis Oud Amelisweerd, op misschien wel de meest zomerse dag van 2020: Oud Amelisweerd

Nadat je onder de A27 bent doorgegaan, is kort daarna kanoverhuur de Rijnstroom, waar je begonnen bent, aan je rechterhand.
Meer foto's van de Kromme Rijn staan op de Kromme Rijn pagina.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos