Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Vaartsche Rijn

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


Bruggen over de Vaartsche Rijn van Noord naar Zuid:
Vaartscherijnbrug, Station Utrecht Vaartsche Rijn, Vondelbrug, Oranjebrug, Voormalige Julianabrug, Zuiderbrug.

De Vaartsche Rijn is een van de oudste kanalen van Nederland. Al in 1127 werd het eerste stuk gegraven. Dit werd noodzakelijk omdat de Kromme Rijn in die tijd afgedamd werd bij Wijk bij Duurstede. Scheepvaart over de Kromme Rijn was hierdoor niet meer mogelijk. Om toch met Duitsland handel te kunnen drijven, werd Utrecht middels de Vaartsche Rijn verbonden met de Lek. In die tijd was het graven van de Vaartche Rijn misschien wel de grootste ruimtelijke ingreep in Nederland. Zie ook Godebald kanoroute.
Vroeger stonden veel fabrieken langs de Vaartsche Rijn, maar nu is daar weinig van over.

De Vaartsche Rijn begint bij de Stadsbuitengracht, in het verlengde van de Oudegracht. In het zuiden komt de Vaartsche Rijn uit in het Merwedekanaal. Het deel van het Merwedekanaal wat in het verlengde ligt van de Vaartche Rijn, was vroeger ook Vaartsche Rijn. Hier zijn nog restanten te zien van de voormalige steenfabriek De Liesbosch.

In het zuiden van Nieuwgein, in Vreeswijk, ligt een stuk vaart wat Oude Vaartsche Rijn heet. Op die plek volgt het Merwedekanaal weer zijn eigen traject. De Oude Vaartsche Rijn in Vreeswijk en de Vaartsche Rijn in Utrecht was vroeger één en dezelfde vaart.

Direct naast het station Vaartsche Rijn begint de Kruisvaart. Het begin hiervan lijkt niet aantrekkelijk, maar verderop is dit een mooi en oud stukje Utrecht met opvallend veel groen, en een oude Hefbrug buiten dienst.

In het gebied rond de watertoren zijn meerdere horeca gelegenheden met terras direct aan het water.

Instapplaatsen:
  • Instapplaats Op Zuid In het zuiden, bij de aansluiting op het Merwedekanaal, is in de oude draad & staal fabriek Neerlandia de bar & bistro Op Zuid gevestigd, met terras aan de kade. De kade is eigenlijk te hoog, maar is wel van een trappetje voorzien. Anders zou het niet te doen zijn.
    Gratis parkeren in de omgeving.
  • Instapplaats Oranjebrug Een andere instapplaats is aan de zuidkant van de Oranjebrug bij de Diamantweg. Hier is een lage kade gemaakt om aan te leggen. In de wijk ten zuiden van de Diamantweg mag je nog gratis parkeren tot 1 april 2021. Hierna is parkeren alleen gratis op zondag.


Markant punt is de oude watertoren langs de Vaartche Rijn. Tegenwoordig zit er een restaurant bovenin de wartertoren met fantastisch uitzicht over de stad:
Vaartsche Rijn met uitzicht op de watertoren

De watertoren van dichtbij: Watertoren

Onder het Station Utrecht Vaartsche Rijn:
Onder het station Vaartsche Rijn

In de avond, met in de verte de Zuiderbrug:
Vaartsche Rijn

Wester- en oosterkade, met uitzicht op de Vaartscherijnbrug. Achter de brug ligt de Stadsbuitengracht, en na de brug rechtdoor kom je in de Oudegracht: Vaartscherijnbrug

Wit huis met prieeltje aan de Vaartsche Rijn ten zuiden van de Zuiderbrug: Wit huis

De oude draad & staal fabriek Neerlandia, met de bar & bistro Op Zuid. De kade is van een trappetje voorzien en is een geschikte instapplaats. Gratis parkeren in de omgeving:
Op Zuid

Bij Op Zuid heb je ook zicht op het Merwedekanaal die hier samen komt met de Vaartche Rijn. Links is het Merwedekanaal en rechts de Vaartche Rijn. In de verte zie je nog de watertoren. In het midden de zuidpunt van de Rivierenwijk.