Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kanorondje Leusden

Alle Routes
Aansluitende route: Amersfoort


De route rondom Leusden gaat over de Heiligenbergerbeek die nog zijn oorspronkelijke karakter behouden heeft en het rustige Valleikanaal. Veel beken zijn in Nederland in het verleden recht getrokken, maar dat lot is de Heiligenbergerbeek bespaard gebleven.

Deze route is ook goed te combineren met een uitstapje door Amersfoort. De totale afstand wordt dan zo'n 26 km., of 23 km. als je in Amersfoort niet naar de Koppelpoort gaat.

De kanoroute rondom Leusden is aangegeven met zeshoekige ANWB-bordjes.

Peter Kuiper


WAARSCHUWING: Wegens renovatie is de route bij de Bruinenburgersluis afgesloten vanaf woensdag 26 januari t/m vrijdag 28 januari (2022), en op een later moment dit jaar nog een keer.

Zodra de tweede afsluiting bekend is zal ik die hier ook vermelden. De kanosteigers kunnen tijdens de twee afsluitingen niet gebruikt worden.
Kaart:

Kaart © basiskaart: OpenStreetMap

Startpunten:
Mogelijk startpunten van kanorondje Leusden zijn:

 • Punt 1:Hagenouwselaan, Leusden
  Het startpunt is aan de noordkant (benedenstrooms) van de stuw aan de Hagenouwselaan, nabij de Asschatterweg, net buiten Leusden. De kanosteiger benedenstrooms ligt aan het Jaagpad. Parkeren kan aan het begin van de Kanaalweg aan de andere kant van de Asschatterweg.
 • Punt 2:Verdistraat, Amersfoort
  Waar de Verdistraat over gaat in de Verdiweg, bij de brug over het Valleikanaal, gaat een zandpad tot aan de stuw bij punt 2 met kanosteigers. Je zou daar kunnen parkeren, maar misschien wordt het zandpad afgesloten met de slagboom. Je kunt ook in de wijk parkeren. Valkbij is een parkeerterrein.
 • Punt 11: Toeristisch Overstappunt (TOP) Theehuis Mon-Chouette (monchouette.nl)
  Parkeerplaats en kanosteiger aanwezig. Adres: Leusbroekerweg 25B, Leusden
 • Punt 12: Kanoverhuur Boerderij Berg (kanocentrumberg.nl)
  Parkeerplaats en kanosteiger aanwezig. De parkeerplaats aan de overkant van de weg, in het gras, is ook van Boerderij Berg. Deze mag gebruikt worden door mensen die met hun eigen kano of kajak komen, maar wel graag even melden dat je van de parkeerplaats gebruik wilt maken. De grote drijvende kanosteiger is ook van Boerderij Berg, en mag ook gebruikt worden.
  Adres: Langesteeg 2A, Leusden
Lengte: Rondje Leusden (langs de punten 1,2,3 en 7 t/m 12) is 16 km. lang.
Als je ook in Amersfoort wilt varen, kijk dan hier voor de route in Amersfoort. Er komt dan 7 tot 10 km. bij (afhankelijk of je ook naar punt 6, Koppelpoort, gaat of niet).

Overdragen: Op het rondje Leusden moet je 5x overdragen. Als je ook naar Amersfoort gaat, moet je 2x of 4x extra overdragen. Kanosteigers zijn overal aanwezig.

Horeca:

 • IJshoeve Ruitenbeek (IJshoeveRuitenbeek.nl) tussen punt 7 en 8
  Kleine aanlegsteiger bij het erf. Adres: Arnhemseweg 9, Leusden
 • Theehuis Mon-Chouette (monchouette.nl) bij punt 10
  Aanlegsteiger voor de deur. Adres: Leusbroekerweg 25B, Leusden

PDF: Klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.


Routebeschrijving:
1: Vertrek vanaf de kanosteiger bij de stuw aan de Hagenouwselaan met de stroom mee. Dat is in noordelijke richting over het Valleikanaal. Na ruim 3 kilometer ga je onder de A28 door. Dit is punt 2.

2: Ga direct na de snelweg naar links en passeer de stuw. Kanosteigers zijn aanwezig. Vaar het verbindingskanaal uit tot je op de Heiligenbergerbeek uit komt. Je hebt nu een stuw aan je rechterhand. Dit is punt 3.

3: Als je ook naar Amersfoort gaat, passeer de stuw, vaar verder over de Heiligenbergerbeek en lees verder bij de routebeschrijving van Amersfoort. Als je het rondje Leusden verder vaart vervolg je weg over de Heiligenbergerbeek. Als je vanuit punt 2 komt: dat is linksaf. Als je uit Amersfoort komt: dat is rechtsaf. Al snel kom je bij de volgende stuw. Dat is punt 7.

7: Passeer de stuw aan de linkerkant. Hier zijn kanosteigers aanwezig. Meteen hierna ga je onder de snelweg door. Houd na de snelweg twee keer rechts aan en vervolg je weg over de beek. Je gaat onder de provinciale weg door, en komt uiteindelijk uit bij een afslag naar rechts en een stuw voor je. Dit is punt 8.

8: Passeer de stuw. Kanosteigers zijn aan je linkerhand. Vervolg je weg over de beek. Na nog geen kilometer kom je opnieuw uit bij de provinciale weg, maar nu met een hele lage brug. Dit is punt 9.

9: Er is een bak aanwezig waar je je kano of kajak in kunt leggen, en deze bak kun je onder de brug door trekken. Toen ik hier in December 2021 was, kreeg ik er echter geen beweging in. Ik heb de klacht gemeld via servicedesk@vallei-veluwe.nl. Wil je dat ook doen als de bak niet functioneert? Vervolg je weg over de beek. Houd links aan. Uiteindelijk kom je uit bij een oude sluis. Dit is punt 10.

10: Deze sluis is de Bruinenburgersluis, en is onderdeel van de Grebbelinie. Passeer de sluis. Kanosteigers zijn aanwezig. Ga na de sluis linksaf het Valleikanaal op tot aan een kanosteiger aan je rechterhand. Dit is TOP Theehuis Mon-Chouette en tevens punt 11. Hier kan je het rondje Leusden ook beginnen.

11: Vervolg je weg over het Valleikanaal (als je hier begint: vanaf de kanosteiger rechtsaf) tot aan de volgende kanosteiger. Dit is kanoverhuur Boerderij Berg en tevens punt 12.

12: Vervolg je weg over het Valleikanaal (als je hier begint: vanaf de kanosteiger rechtsaf) tot aan de stuw van punt 1. Als je hier niet begonnen was, ga verder bij punt 1.


Naar boven

Valleikanaal - Noordelijk deel

De stuw bij punt 1.
De weg aan de overkant van het water is Het Sluisje, en de weg aan deze kant (buiten beeld) is de Hagenouwselaan. Als je hier begint, dan moet je je auto aan het begin van de Kanaalweg parkeren, aan de andere kant van de Asschatterweg. Daar zijn een paar parkeerplekken.

De steiger benedenstrooms bij punt 1, aan het Jaagpad. De Hagenouwselaan is vanaf hier gezien aan de linkerkant en aan de andere kant van de stuw.

Het Valleikanaal ten noorden van Leusden:

De stuw bij punt 2, direct naast de A28. Aan beide kanten zijn kanosteigers. Het valt me trouwens op hoe goed het geluidsscherm zijn werk doet!


Naar boven

Heiligenbergerbeek

De Heiligenbergerbeek heette vroeger, voordat het Valleikanaal bestond, de Lunterse beek. Het Valleikanaal volgt een deel het tracé van de oude Lunterse Beek. Het laatste stuk van de beek, vanaf het Valleikanaal, heet nu de Heiligenbergerbeek.

De stuw bij punt 3 vanaf rondje Leusden gezien. Passeer deze stuw om naar Amersfoort te gaan. De kanosteiger is rechts buiten beeld.

De stuw bij punt 7 vanaf de kant van Leusden gezien.

De Heiligenbergerbeek in het bos na de snelweg:

De IJshoeve Ruitenbeek:

De Heiligenbergerbeek bij Leusden-Zuid:

Tussen de bomen zie je het witte torentje van de Dorpskerk Leusden-Zuid:

Net voor de stuw bij punt 8 staat dit mooie huis langs de Heiligenbergerbeek:

De stuw bij punt 8. Aan beide kanten van de stuw is een kanosteiger aanwezig.

De Heiligenbergerbeek na punt 8:

Bij punt 9 gaat de Heiligenbergerbeek onder de provinciale weg door. Deze brug is zeer laag. Er zou een bak moeten zijn om je kano of kajak onder de weg door te trekken, maar ik kreeg er geen beweging in. De bak zat vast onder de brug, of was geheel verwijderd. Een klacht hierover kun je doorgeven via servicedesk@vallei-veluwe.nl.
Op deze plek zit een bocht in de provinciale weg. Kijk dus heel goed uit voordat je met je kajak oversteekt!

De passage onder de provinciale weg vanaf de andere kant:

Het laatste stuk van de Heiligenbergerbeek tot aan de Bruinenburgersluis kronkelt mooi door het bos.


Naar boven

Bruinenburgersluis

Op het einde van de beek, bij punt 10, kom je bij de Bruinenburgersluis uit. Dit is een sluis met één schuifdeur, en is dus geen schutsluis. Vroeger was hier hofstede Huise Bruinenburg, maar dat kasteeltje bestaat niet meer. Tegenwoordig is er nog wel een boerderij die ook zo heet.

De Bruinenburgersluis uit 1785 is onderdeel van de Grebbelinie en is een waterbouwkundig monument. Begin 2022 wordt de sluis gerenoveerd omdat de grote bomen de sluis kapot drukken. Helaas moeten deze bomen gekapt worden. Ook de kanosteigers aan beide kanten worden vernieuwd, en zijn dus tijdelijk afwezig.

De Bruinenburgersluis is een mooie plek om even pauze te houden! Ik denk wel het mooiste plekje op de hele route.

Bovenop de Bruinenburgersluis:

De kanosteiger aan de kant van het Valleikanaal:


Naar boven

Valleikanaal - Zuidelijk deel

Het Valleikanaal:

Het Valleikanaal in de vroege ochtendmist:

Een vogel boven het Valleikanaal:

Drijvende kanosteiger bij Theehuis Mon-Chouette, bij punt 11, net voorbij de eerste brug over het Valleikanaal. Dit is tevens een TOP (Toeristisch Overstappunt) en een goede plek om de kanotocht te beginnen en te eindigen!

De grote drijvende kanosteiger bij kanoverhuur Boerderij Berg, bij punt 12, net voorbij de volgende brug over het Valleikanaal. Ook met je eigen kano of kajak kun je hier de tocht beginnen.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos