Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Lopikerwaard - Hollandsche IJssel

Naar Alle Routes, Lopikerwaardroute, Lopikerwaard (West), Lopikerwaard (Oost)


Naar de kaart

Hollandsche IJssel

De Hollandsche IJssel stroomt bovenlangs de gehele Lopikerwaard van IJsselstein via Montfoort en Oudewater tot aan Haastrecht. Dit is ook onderdeel van de Lopikerwaardroute. Het traject tussen Montfoort en Oudewater is ook deel van de Linschotenroute.

Instapplaats: In IJsselstein is een parkeerplaats bij Kanovereniging de IJsselstreek (KVIJ) .
Adres: Zomerdijk 41 (sportpark de IJsseloever), 3402 MJ IJsselstein.
De instapplek is vrij toegankelijk, maar je moet wel zo'n 170 meter lopen van de parkeerplaats rechtstreeks naar het water (bruine lijntje). Via het clubhuis (groene lijntje) is het 100 meter langer.

Lengte: van de KVIJ naar Montfoort is 9,2 km.


Routes:
De Hollandsche IJssel is onderdeel van Lopikerwaardroute, Halve Lopikerwaardroute en Kanoklimrondje Montfoort
Kanosteiger bij de KVIJ: Foto: Hans Broekema

Hollandsche IJssel in de avondzon - Foto: Hans Bakker

Nabij Jachthaven Marnemoende: Foto: Marten de la Vieter - 8 juni 2021

Binnenkomst Montfoort: Foto: Marten de la Vieter - 8 juni 2021

Kanosteiger in Montfoort, naast de sluis: Foto: Hans Broekema

Halverwege Montfoort en Oudewater is langs de Hollandsche IJssel aan de zuidkant gemaal De Pleyt. Zie de foto hieronder. Hier is een kanosteiger om uit te stappen. Aan de rechterkant van het gemaal is een hekje waar kanovaarders doorheen mogen. Aan de achterkant van het gemaal is een kanosteiger in Maalvliet de Pleyt. Vanaf hier kun je de Lopikerwaard invaren.

Vlak voor Oudewater in de bocht naast dit witte huis (foto hieronder) kun je uitstappen om over te stappen op de Korenmolenvliet. Deze overstap is redelijk lang, dus neem een karretje mee!

In Haastrecht kun je achter het gemaal de Hooge Boezem overstappen naar de Vlist. Het gemaal is nu een museum. Kanovaarders zijn welkom! Aan de linkerkant van het gemaal is een kanosteiger achter het witte hek. Als dat hek op slot zit, loop dan rechts langs het gemaal en achterlangs naar de kanosteiger.


Lopikerwaard (West) Naar boven

Hollandsche IJssel

Lopikerwaard (Oost)

Kaart: Kaart © basiskaart: OpenStreetMap


Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos