Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Lunet III en IV

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


Lunet III en IV zijn twee van de vier forten (Lunetten) die onderdeel uitmaken van de Stelling van Utrecht en in groter verband van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Ook het Inundatiekanaal maakt hier onderdeel van uit.

Lunet III en IV zijn over het water via een overdracht bij een stuw en vispassage te bereiken via het Inundatiekanaal NHW. Vroeger was het water ook verbonden met Lunet I en II.html maar daar is misschien alleen een rioolbuis van over.

Op Lunet IV is een restaurant (fortlunet4.nl) waar je ook een kop koffie kunt drinken. Ik weet niet of er een aanlegsteiger is...

Bij de stuw en vispassage kun je aan de kant van Lunet III goed instappen. Net achter een dubbele boom is een goede instapplek. Op de foto zie je op de achtergond de stuw.

Vaar, met je rug naar de stuw, linksaf om naar Lunet IV te varen. Dit is de zuidpunt van Lunet IV:

Verderop bij Lunet IV:

En nog een stukje verder komt Lunet III in zicht:

Voorbij Lunet III kom je uit bij het spoor. Lang geleden kon je hier misschien onder het spoor door varen, maar nu gaat dat zeker niet lukken.

Achter Lunet III:

En ook deze foto is aan de achterkant van Lunet III gemaakt:


Lunetten op de kaart

De 4 lunetten zijn tussen 1822 en 1828 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens het maken van de kanokaart, kwam ik erachter dat de 4 lunetten vroeger wel, later niet, en pas sinds 1988 weer op de topografische kaart van Nederland staan.

Tot 1873 staan de lunetten gewoon op de kaart. Vanaf 1879 niet meer. De nummers staan er dan nog wel, maar de lunetten zijn uitgegumd in 1879.

Het grootste deel van de 20e eeuw staan de lunetten niet op de kaart. Ook het water is lange tijd niet ingetekend. In 1950 is wel een deel van het water weer in kaart gebracht.

Pas sinds 1988, vlak voor de val van de muur in 1989, staan de lunetten weer op de kaart:
Bron: TopoTijdreis


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos