Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

De stad Utrecht

Alle Routes


Vaarwegen in de stad Utrecht: Biltse Grift  Fort de Gagel  Inundatiekanaal NHW  Klopvaart  Koekoeksvaart  Kromme Rijn  Kromme Rijn-sweerd  Kruisvaart  Leidse Rijn  Lunet I en II  Lunet III en IV  Merwedekanaal  Minstroom  Nieuwegracht  Niftarlakepark  Oudegracht  Oude Rijn  Stadsbuitengracht  Vaartsche Rijn  Vecht  Zilveren Schaats  Zwarte Water


Utrecht is een mooie stad om per kano of kajak te ontdekken. Op deze kanokaart zijn alle kanotrajecten van de stad Utrecht bij elkaar gebracht. Klik op een traject voor meer informatie en foto's, of ga naar één van de kanokaarten rondom Utrecht.

Kanokaart van Utrecht © basiskaart: OpenStreetMap
Vecht Nieuwegein Route Slot Zeist Route Slot Zeist Kanoverhuur Aan De Gracht Kanoverhuur De Rijnstroom Instapplaats Kromme Rijn

Routes: In de stad heb ik volgende routes beschreven:
  • Een mooi rondje van anderhalf tot twee uur is de Oude stad en Minstroom route.
    De Oudegracht is mooi met zijn werven en werfkelders, maar ook de Biltse Grift en vooral de Minstroom brengen je door een mooi stuk van Utrecht! Op de Minstroom waan je je op het platteland, terwijl je toch midden in de stad bent.

  • Een langere route in een minder bekend kano-deel van Utrecht is de Vier Rijnen route. Deze brengt je van de Kromme Rijn, via de Vaartsche Rijn naar de Leidse Rijn en de Oude Rijn. Mogelijk in 2026 zal de Leidse Rijn verbonden worden met de Stadsbuitengracht en kun je hier een mooi rondje varen.
Oudegracht:
Foto: André Blom - deUtrechtseGrachten.nl
Start: Als je met je eigen kano of kajak komt: instapplaatsen in Utrecht zijn op de kaart te zien, en op de volgende pagina's te vinden met adresgegevens:

Kanoverhuur: Als je een kano wilt huren, dan kun je terecht bij Kanoverhuur Aan de Gracht aan de Oudegracht en bij Kanoverhuur De Rijnstroom aan de Kromme Rijn. Beide verhuurbedrijven staan op de kaart aangegeven.

PDF: Klik hier om deze kanokaart, met de pagina's van de vaarwegen, als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Stad Utrecht'.

Visdeurbel: Bij de Weerdsluis is een heuse visdeurbel! Online kun je kijken naar het camerabeeld onder water bij de Weerdsluis. Elk voorjaar willen vissen van de Vecht, via de Oudegracht en de Stadsbuitengracht naar de Kromme Rijn zwemmen, maar komen vaak niet verder dan de Weerdsluis. Als je op het live-beeld een vis ziet zwemmen, dan druk je op de knop. Hiervan wordt dan een foto bewaard. Als de sluiswachter voldoende vissen krijgt te zien, dan wordt de sluis geopend en kunnen de vissen verder zwemmen naar de Kromme Rijn! Zelf heb ik meerdere Baarzen en een Snoek gespot.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag! Veel peddel-plezier in Utrecht!
Peter Kuiper

Kanos