Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht:

Merwedekanaal

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht Merwedekanaal (Wikipedia)


Bruggen over het Merwedekanaal, en twee sluizen, van zuid naar noord:
Noordersluis, Liesboschbrug, Vierlingbrug, Socratesbrug, Balijebrug, Nelson Mandelabrug, Jaarbeursbrug, Sowetobrug, Muntbrug, Muntsluis.

Einde 19e eeuw is het Merwedekanaal gegraven om de verbinding over water tussen Amsterdam en de rivier de Lek te verbeteren, en verder richting de Waal bij Gorinchem. Deels werd gebruik gemaakt van bestaande trajecten zoals het zuidelijke deel van de Vaartsche Rijn in de stad Utrecht. Aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal gaat het Merwedekanaal verder door Nieuwegein. Het laatste stuk tot aan de Lek wijkt het Merwedekanaal daar weer af van de Oude Vaartsche Rijn. In de jaren 50 van de vorige eeuw is het Amsterdam-Rijnkanaal gereed gekomen, waarmee het Merwedekanaal zijn belangrijkste functie verloor.

Bij de Munt kruist het Merwedekanaal de Leidse Rijn. Iets verder, nog voor de Muntsluis, is een zijtak naar rechts. Dit is een overblijfsel van de Oude Rijn.

Waarschuwing: Op een groot deel van het Merwedekanaal wordt veel geroeid. Kijk dus uit dat je goed rechts blijft varen, en geen aanvaring krijgt.

Instapplaats:
  • Instapplaats Noordersluis In het zuiden van het Merwedekanaal, aan de westkant en vlak bij de Noordersluis, (de aanliggende straat heet ook Noordersluis) is een kleine kanosteiger. Ook zijn hier enkele parkeerplekken.


Uitzicht op de Munt en de Abel Tasmanbrug, waar de Leidse Rijn onder door gaat:
De Munt

Merwedekanaal langs de Rivierenwijk:
Merwedekanaal

Aan het Merwedekanaal ligt de Veilinghaven. Aan het begin hiervan staan deze trechters, die nu voor andere doeleinden gebruikt worden:
Trechters

Langs het deel wat vroeger de Vaartsche Rijn was, zijn nog restanten te zien van de voormalige steenfabriek de Liesbosch:
Liesbosch

Aan de noordkant van de Liesbosch is een klein overwoekerd vaartje:
Liesbosch

De Liesboschbrug, vlak voor de Noordersluis (in het zuiden van de stad, maar aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal):
Liesboschbrug