Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

IJsselstein, Nieuwegein, Vreeswijk en Lopikerkapel

Merwedekanaal, Doorslag, Hollandse IJssel, Kromme IJssel, Enge IJssel en Oude Vaartsche Rijn

Alle Routes
Routes: Route IJsselstein en Lopikerkapel, Route Nieuwegein naar Vreeswijk
Aansluitend: Stad Utrecht, Lopikerwaardroute, Lopikerwaard (Oost)


Hieronder staat de kanokaart van Nieuwegein, IJsselstein en omgeving. In dit gebied heb ik 2 routes gemaakt, met elk hun eigen kanokaart: Route IJsselstein en Lopikerkapel en Route Nieuwegein naar Vreeswijk.
Op deze pagina staan alleen foto-collages, maar bij de routes staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

De Hollandse IJssel kun je ook richting Montfoort vervolgen. Hiervan is een aparte kanokaart.

PDF: Klik hier om deze kanokaart (inclusief de twee kanoroutes) als pdf te openen en evt. af te drukken.
De pdf is ook te vinden op de TKBN site. Klik daar op 'KANOROUTES', dan op 'Kanoroutes provincies etc.' en dan op de 'P' achter 'Nieuwegein en IJsselstein'.


Direct naar Merwedekanaal, Doorslag, Hollandse IJssel en IJsselstein, Kromme IJssel, Enge IJssel of Oude Vaartsche Rijn en Vreeswijk


nieuwegeinijsselstein © basiskaart: OpenStreetMap
Doorslag Doorslag Oude Vaartsche Rijn en Vreeswijk Oude Vaartsche Rijn en Vreeswijk Merwedekanaal Merwedekanaal Merwedekanaal Hollandse IJssel en IJsselstein Hollandse IJssel en IJsselstein Kromme IJssel Enge IJssel


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Merwedekanaal

Het Merwedekanaal kruist het Amsterdam-Rijnkanaal en gaat aan de andere kant verder. (zie Merwedekanaal in Utrecht) Via de Noordersluis en de Zuidersluis kun je het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. De sluizen worden het hele jaar bediend, maar van 1 nov. tot 1 april moet je je 24 uur van te voren melden via telefoon 088-7973901. Voor de oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal moet je als kanovaarder wel een zwemvest aan, een spatzeil gebruiken en bij voorkeur in een groep oversteken.

Zowel in Utrecht als in Nieuwegein volgt het Merwedekanaal grote delen van de veel oudere Vaartsche Rijn. In Vreeswijk volgt het Merwedekanaal weer zijn eigen traject, en vind je nog een stuk Oude Vaartsche Rijn.

Instapplaats: bij de Herenstraat, aan de zuidkant van de Rijnhuizerbrug en aan het einde van de Nedereindseweg, is een lage steiger waar je in kunt stappen. Aan de Herenstraat kun je gratis parkeren.

Het Merwedekanaal is ook onderdeel van de route Nieuwegein naar Vreeswijk. Bij de route staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

merwedekanaal-collage


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Doorslag

De Doorslag is het verbindingskanaal tussen het Merwedekanaal in het noorden en de Kromme en Hollandse IJssel in het zuiden. Het kanaal loopt langs het grote park Oudegein. Aan de noordkant, bij de aansluiting met het Merwedekanaal, ga je door de Doorslagsluis. Deze sluis staat in principe altijd open.

De Geinbrug en de Doorslagbrug zijn behoorlijk laag, maar als je diep bukt, dan kun je er wel onderdoor. Het is mij tenminste wel gelukt.

Instapplaats: In Park Oudegein bij Jack's Grillhouse is een instapplaats aan de zuidkant van de Geinbrug (Roerdomplaan/Parkhout). Hier is ook een ruime parkeerplaats.
De routes route IJsselstein en Lopikerkapel en route Nieuwegein naar Vreeswijk beginnen bij deze instapplaats. Bij de routes staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

Doorslag Collage


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Enge IJssel

De Enge IJssel ligt in het verlengde van de Kromme IJssel, en gaat door Lopikerkapel.

In Lopikerkapel is café de Roode Leeuw, waar je goed pauze kunt houden. Voor het café is een kanosteiger. Het café is gevestigd in een karakteristiek pand uit 1870.

Dit traject is ook onderdeel van de route IJsselstein en Lopikerkapel. Bij de route staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

lopikerkapel


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Hollandse IJssel en IJsselstein

IJsselstein is een oude vestingsstad, en heeft een mooi historisch centrum waar je zeker een rondje door de gracht moet varen. Het centrum is toegankelijk vanaf de Hollandse IJssel.

In het centrum van IJsselstein, in de hoek van de vaart tegenover de Sint Nicolaasbasiliek, kun je ovedragen naar de Benschopper Wetering. Aan de rand van IJsselstein moet je nog een keer overstappen (daar zijn kanosteigers aanwezig) om verder te varen door de Lopikerwaard naar Benschop en Polsbroek.

Instapplaats: Aan de Hollandse IJssel ligt ook Kanovereniging de IJsselstreek (KVIJ) .
Adres: Zomerdijk 41 (sportpark de IJsseloever), 3402 MJ IJsselstein.
De instapplek is vrij toegankelijk, maar je moet wel zo'n 170 meter lopen van de parkeerplaats rechtstreeks naar het water (bruine lijntje). Via het clubhuis (groene lijntje) is het 100 meter langer.

IJsselstein is ook onderdeel van de route IJsselstein en Lopikerkapel. Bij de route staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

Kijk hier hoe je over de Hollandse IJssel ook naar Montfoort kunt varen.

ijsselstein-collage


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Kromme IJssel

De Kromme IJssel ligt in het verlengde van de Hollandse IJssel, en heet verderop Enge IJssel. Het eerste stuk vanuit Nieuwegein gaat door het IJsselbos.

De Kromme IJssel is ook onderdeel van de route IJsselstein en Lopikerkapel. Bij de route staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

krommeijssel


Naar boven - Kanokaart Nieuwegein en IJsselstein

Oude Vaartsche Rijn en Vreeswijk

Al in de 9e eeuw werd melding gemaakt van de plaats Vreeswijk. De Vaartsche Rijn kwam hier langs om Utrecht met de Rijn te verbinden, omdat scheepvaart over de Kromme Rijn niet meer mogelijk was. Later heeft het Merwedekanaal grote delen van de Vaartsche Rijn overgenomen en verbreed, maar in Vreeswijk bevindt zich nog een stukje Oude Vaartsche Rijn. Hier volgt het Merwedekanaal een parallel traject. Tegenwoordig is Vreeswijk formeel opgegaan in Nieuwegein, maar als naam en wijk nog prominent aanwezig!

In Vreeswijk bevindt zich de Museumwerf: museum en (werkende!) werf voor historische binnenvaart.
Ook in de rest van Vreeswijk zie je alleen maar historische schepen.

Instapplaats: In Vreeswijk, net ten noorden van de Oude Sluis is een groene strook aan de oostkant: de Helling. Hier kun je goed in- en uitstappen en evt. pauze houden. Gratis parkeren aan de straat.

De Oude Vaartsche Rijn en Vreeswijk zijn ook onderdeel van de route Nieuwegein naar Vreeswijk. Bij de route staat meer informatie bij de afzonderlijke foto's.

vreeswijk


Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos