Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht:

Vier Rijnen route

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht of Bruggen van Utrecht


Lengte: 11 , 20 of 23 km. (heen en terug)
Zie ook de kaart onderaan deze pagina.

Korte omschrijving: Deze route gaat over delen van de Kromme Rijn, Lunet I, Stadsbuitengracht, Vaartsche Rijn, Kruisvaart, Merwedekanaal, Leidse Rijn en de Oude Rijn.

Start: bij Kanoverhuur De Rijnstroom of direct hiernaast als je met je eigen kano of kajak komt. Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn. Gratis parkeren.
Om de tocht wat in te korten, kun je de Kruisvaart en Lunet I overslaan. Dan wordt de route 20 km. lang, heen en terug.

Alternatieve Start: Je kunt ook halverwege bij bar & bistro Op Zuid (zie foto) aan de Vaartsche Rijn te water gaan en alleen naar de Leidse Rijn en de Oude Rijn peddelen, en terug. Dan is de tocht 11 km. lang.

Ontstaan van de vier 'Rijnen': De Kromme Rijn is een aftakking van de Rijn en stroomde hier al voordat Utrecht bestond. Utrecht werd gebouwd op een splitsing van de Kromme Rijn: een groot deel van het water stroomde via de Vecht naar Muiden, en een kleiner deel vervolgde zijn weg via de Oude Rijn richting Harmelen, Alphen aan de Rijn, en verder naar de zee bij Katwijk. Omdat de Oude Rijn steeds ondieper werd en te veel bochten kreeg, werd al in het jaar 700 de Vleutense Vaart gegraven van Utrecht naar Vleuten, en van daar kon de scheepvaart verder via de Oude Rijn. Omdat de Oude Rijn na Vleuten ook te ondiep en kronkelig werd, is in 1381 een nieuw kanaal gegraven vanaf de Vleutense Vaart in de huidige wijk Lombok tot aan Harmelen. Dit kanaal werd ook de Oude Rijn genoemd.
In 1662 werd de Leidse Vaart gegraven vanaf de Stadsbuitengracht tot aan het kanaal de Oude Rijn bij park Oog in Al in Utrecht. Later werd dit Leidse Rijn genoemd, en bovendien werd het hele traject tot aan Harmelen Leidse Rijn genoemd.
Rond 1930 werd de Vleutense Vaart gedempt, en zodoende bleef van de voormalige Oude Rijn in Utrecht maar een klein stukje over langs de huidige Billitonkade in de wijk Lombok. En de Rijn na Harmelen heet ook nog steeds Oude Rijn, natuurlijk.

De Vaartsche Rijn werd vroeger ook Rechte Rijn genoemd, in tegenstelling tot de Kromme Rijn. In 1127 werd het eerste stuk gegraven. De Vaartsche of Rechte Rijn was ooit een belangrijke vaarroute. In 1892 werd de Keulse Vaart of Merwedekanaal gegraven om Amsterdam via Utrecht met de rivier de Lek te verbinden. Dit kanaal maakte gebruik van grote delen van de oude Vaartsche Rijn. Met de komst van het Merwedekanaal hadden de resterende delen van de Vaartsche Rijn weinig functie meer.
Met de opening van het Amsterdam-Rijnkanaal heeft op zijn beurt ook het Merwedekanaal zijn belangrijkste functie verloren.

Route: Vertrek vanaf Kanoverhuur De Rijnstroom richting de stad. Op de heen- of terugweg kun je even onder een klein bruggetje door naar Lunet I. Dit ligt mooi gelegen in een klein natuurgebied (zie ook Lunet I):
Lunet I

Vervolg de Kromme Rijn. Op de Stadsbuitengracht ga je linksaf, en snel weer linksaf de Vaartsche Rijn op. Direct na het station Vaartsche Rijn kun je rechtsaf de Kruisvaart in. Verderop is deze vaart een stuk mooier dan direct in het begin. Er staat nog een monumentale spoorbrug in ruste (zie ook Kruisvaart).
Hefbrug

Vaartsche Rijn (zie ook hier):
Vaartsche Rijn

Vervolg de Vaartsche Rijn tot aan het Merwedekanaal. Hier heb je aan je linkerhand bar & bistro Op Zuid, waar je ook op kunt stappen:
Op Zuid

Ga rechtsaf het Merwedekanaal op tot aan de Munt (zie ook Merwedekanaal):
De Munt

Hier kun je links- en rechtsaf de Leidse Rijn op.
Als je rechtsaf gaat, dan kom je hier langs (zie ook Leidse Rijn):
Ster

En als je linksaf gaat, dan kom je hier langs:
Langs Oog in Al

Iets verder aan het Merwedekanaal is rechtsaf de Oude Rijn waar je in kunt, en weer terug. (zie ook Oude Rijn)
Oude Rijn

Als je de Leidse en Oude Rijn gezien hebt, dan ga je weer terug naar waar je begonnen bent.
En dit is de route op de kaart:

Vier Rijnen route