Kanokaart van Utrecht

Kanokaart van Utrecht:

Kromme Rijn

Terug naar Alle Routes, Kanokaart van de stad Utrecht, Slot Zeist Route, Godebald Route, of Bruggen van Utrecht


Bruggen over de Kromme Rijn vanaf de Stadsbuitengracht tot aan Rhijnauwen:
Krommerijnbrug, Albatrosbrug, Oosterspoorbaanbrug, Waterloobrug, Prinsebrug, Waterliniebrug, Herculesbrug, Viaduct Kromme Rijn, Houten brug Nieuw Amelisweerd, Houten brug Oud Amelisweerd, Rhijnauwensebrug

De Kromme Rijn is een afsplitsing van de Rijn. Bij Wijk bij Duurstede gaat de hoofdstroom van de Rijn verder als Lek, en een kleiner deel van de Rijn stroomt door de Kromme Rijn naar Utrecht, alwaar deze uitkomt in de Stadsbuitengracht. De totale lengte is zo'n 26 km.

Een mooie dagtocht is om de hele Kromme Rijn af te varen. Je hebt dan wel twee auto's nodig, of een chauffeur die jou naar het startpunt brengt, en weer ophaalt in Utrecht. Je kunt ook een dagtocht reserveren bij Kanoverhuur De Rijnstroom. Dan brengen zij jou naar het startpunt waar de kano of kajak al klaar ligt, en hoef je alleen terug te varen. Vanaf Wijk bij Duurstede is het 24 km (4 tot 5 uur varen) tot de kanoverhuur, maar je kunt ook minder ver beginnen.

De Kromme Rijn is ook onderdeel van de Slot Zeist route en van de Godebald Route.


Direct naar (1) Wijk bij Duurstede, (2) Cothen, (3) Oude Kromme Rijn, (4) Werkhoven, (5) Oudijk, (6) Bunnik, (7) Rhijnauwen, (8) Rijnstroom, (9) Utrecht

Godebald © basiskaart: OpenStreetMap
Kanokaart route Utrecht Slot Zeist

In- en uitstapplekken:

 • In Wijk bij Duurstede (punt 1) is een kanosteiger aan het einde van een kleine weg. Je kunt gratis parkeren bij de Havenweg, recht tegenover de molen. Vanaf daar is het wel een paar honderd meter naar Blauwe Pannen. Als het even kan, dan zou ik eerst de kajak(s) afladen bij de kanosteiger.
  Adres: Blauwe Pannen, Wijk bij Duurstede
 • Net voorbij Familierestaurant De Jonge Graaf (tussen punten 1 en 2) is een kanosteiger en enkele parkeerplekken in de berm.
  Adres: Groenewoudseweg, Wijk bij Duurstede.
 • Net voorbij de aftakking van de Oude Kromme Rijn (punt 3) is een kanosteiger en enkele parkeerplekken.
  Adres: Molenspoor, Werkhoven.
 • Bij Odijk, iets voorbij punt 5, is een kanosteiger aan het grasveld naast scoutinggroep Katimavik. Er is voldoende parkeergelegenheid in het gras.
  Adres: Singel 42, Odijk.
 • Bij Rhijnauwen (punt 7) is een goede drijvende kanosteiger direct naast een parkeerplaats. Gratis parkeren. De parkeerplaats kan op drukke dagen wel vol zijn. Deze instapplek is ook geschikt voor de Slot Zeist route.
  Adres: Rhijnauwenselaan 5, Bunnik.
 • Kanoverhuur De Rijnstroom (punt 8). Direct hiernaast kun je via het gras ook met je eigen kano in- of uitstappen.
  Adres: Weg naar Rhijnauwen nr 2, Utrecht. Tegenover zwembad De Krommerijn. Gratis parkeren.
 • Iets dichter bij de stad kun je ook bij de Mytylschool Ariane de Ranitz goed in- of uitstappen, zie Kanokaart van de stad Utrecht. Tijdens schoolvakanties en in het weekend is hier voldoende parkeergelegenheid vlak bij het water.
  Adres: Blauwe-Vogelweg 11, Utrecht.

Let op: Op het hele traject van Wijk bij Duurstede tot Bunnik is op veel plekken beschoeiing net onder water, vaak op vele meters uit de oever. Dit heeft als doel dat er op lange termijn waterplanten achter gaan groeien, en tevens geeft dit ruimte voor broedplaatsen voor vissen en watervogels.

Horeca: Theehuis Rhijnauwen (punt 7 op de kaart) heeft een groot terras in de tuin direct aan de Kromme Rijn, en een aparte 'parkeerplaats' voor de kano's en kajaks. Behalve iets drinken kun je hier ook heel goed pannenkoeken eten!

Geschiedenis:
De Kromme Rijn was in de Romeinse tijd nog de hoofdstroom van de rivier de Rijn. Deze meanderde veel en veranderde soms ook van stroom. Het gebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede was een groot moeras. In 1122 besloot de Utrechtse bisschop Godebald om bij Wijk bij Duurstede een dam in de Kromme Rijn te leggen. Hierdoor kon de waterstand van de rivier beheerst worden, en kon het hele gebied ontgonnen worden. De Langbroeker Wetering werd gegraven, en daarna de dwarssloten. Het overtollige water kon zodoende afgevoerd worden, en de grond werd hierdoor geschikt voor landbouw. Dit bracht de grondbezitters in het gebied veel rijkdom. Veel 'woontorens' werden gebouwd, die later werden verbouwd tot heuse kastelen.

Door de dam bij Wijk bij Duurstede was scheepvaart over de Kromme Rijn niet meer mogelijk. Om handel met Duitsland toch weer mogelijk te maken, werd de Vaartsche Rijn gegraven van Utrecht naar de Lek. Dit was misschien wel de grootste ruimtelijke ingreep in de Middeleeuwen.

Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.


Naar de kaart

1: Wijk bij Duurstede (0 km)

Vertrek vanaf de kanosteiger bij Blauwe Pannen. Onderstaande foto is gemaakt bij de start van de jaarlijkse Kersen- en Kastelentocht. Op andere dagen is het helemaal niet druk. blauwepannen Foto: Charles Füss

Na vertek bij de kanosteiger aan de Blauwe Pannen in Wijk bij Duurstede, kom je al snel langs deze grote treurwilg:

Net buiten Wijk bij Duurstede vaar je meteen door het groen.

Tussen Wijk bij Duurstede en Cothen is kanoverhuurbedrijf Familierestaurant De Jonge Graaf waar je een Canadees kunt huren zoals op deze foto:

Direct na De Jonge Graaf is een brug (waar de Groenewoudseweg overheen gaat) met daarnaast een kanosteiger en een bankje. Zie foto hieronder. In de berm kan geparkeerd worden. groenewoudseweg Foto: Charles Füss


Naar de kaart

2: Cothen (4,5 km)

Bij binnenkomst in Cothen kom je langs Kasteel Rhijnestein aan je rechterhand:

Even verderop in Cothen zie je dit mooie kerkje aan je linkerhand:

Een stukje verder gaat een vaart naar rechts richting Langbroek. De Kromme Rijn gaat rechtdoor. Een paar honder meter verder is de eerste sluis. Aan beide kanten zijn goede kanosteigers. Deze foto is genomen vanaf de noordkant: cothensluis

Na Cothen is de Kromme Rijn breed, ondiep en slingert mooi tussen de velden. krommerijnriet


Naar de kaart

3: Oude Kromme Rijn (7,5 km)

Drie kilometer na Cothen splitst de Kromme Rijn in tweeën. De linker tak is de Oude Kromme Rijn. Deze maakt een grote lus die 2,5 km langer is dan de hoofdroute (de rechter tak).

Kort na deze splitsing, en net voor een brug, is een kanosteiger aan je linkerhand (zie foto hieronder). Hier is ook parkeerplek voor enkele auto's. Dit is tevens een mogelijke startplek als je bij de Rijnstroom in Utrecht kano's huurt. Je kunt dan hier naartoe gebracht worden.

De dag dat wij hier waren, was het water heel vlak. Of moet ik schrijven dat de lucht niet bewoog?


Naar de kaart

4: Werkhoven (10,5 km)

Na ruim 10 km vanaf Wijk bij Duurstede kom je bij de sluis van Werkhoven. Ook hier zijn goede kanosteigers aanwezig.

Even verderop kom je langs Kasteel Beverweerd op een klein eilandje. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw. In de 16e eeuw was Beverweerd het zomerverblijf van prins Maurits. Nu woont hier de kunstchilder Geert Jan Jansen.

Als het water hoog genoeg staat, kun je een rondje om het kasteel varen, en ga je onder deze fraaie monumentale gietijzeren brug door:


Naar de kaart

5: Odijk (13,7 km)

Al snel komt Odijk in zicht. Je vaart langs Odijk op. De stuw aan de rechterkant is het begin van de Langbroeker Wetering, maar wij vervolgen de Kromme Rijn.

Aan de noordkant van Odijk vaar je volledig tussen het groen.

Hierna wordt het weer wat opener, en vaar je parallel aan de A12. Je kunt de snelweg nog niet zien, maar in de verte wel horen. Vlak voor scouting groep Katimavik aan je linkerhand is een kanosteiger. Hier kun je ook uit- of instappen. Op het grasveld is voldoende parkeergelegenheid. Een prima plek om even te pauzeren!

We vervolgen de Kromme Rijn, en gaan dan onder de A12 en even later onder het spoor door. Dan kom je in Bunnik.


Naar de kaart

6: Bunnik (17,8 km)

In Bunnik zijn deze fraaie bomen te zien:

Voor deze brug in Bunnik (zie foto hieronder) is aan de rechterkant een kanosteiger en een pauzeplaats met bankjes.

Gezicht op Bunnik aan de andere kant van de brug: bunnik

Punt 6 op de kaart is de splitsing van de Kromme Rijn in Bunnik. De linker tak gaat langs de huizen, en de rechter tak gaat door het bos. Qua afstand maakt het geen verschil. Wij kiezen de rechter tak.


Naar de kaart

7: Rhijnauwen (20,3 km)

De terrastuin van Theehuis Rhijnauwen is fantastisch op een mooie zomerdag. Bij het water is een aparte 'parkeerplaats' voor kano's ingericht. Er kunnen veel gasten zijn, maar er is ruimte genoeg. Theetuin

Een klein stukje verder ligt kasteel Rhijnauwen. Tegenwoordig is dit een hostel van Stayokay. Direct achter de brug links op de foto hieronder is een drijvende kanosteiger, naast een parkeerplaats. De parkeerplaats kan op drukke dagen wel vol zijn. Naast het kasteel is het Stayokay Café met terras, om te eten of te drinken. stayokay

De Kromme Rijn bij Rhijnauwen is een mooi, maar soms erg druk traject. Op deze foto valt het nog mee, maar op de volgende foto niet meer...

Als je even een foto maakt, dan heb je zo een aanvaring.

Ook suppers zijn actief op de Kromme Rijn (links op de foto): Suppers

Even verder kom je langs deze boerderij: Boerderij

Tussen Rhijnauwen en Utrecht liggen de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd. Deze foto is gemaakt voor het landhuis Oud Amelisweerd.
Rechts zie je de Houten brug Oud Amelisweerd Oud Amelisweerd

Dichter bij Utrecht ligt het landgoed Nieuw Amelisweerd, mooi gelegen tussen de bossen. Deze houten brug geeft toegang tot het oude wit gepleisterde landhuis (niet op de foto). Witte brug


Naar de kaart

8: Rijnstroom (23,8 km)

Kort na het grote viaduct onder de A27 heb je aan je rechterhand een zijtak met daarover een voetgangersbrug. In deze zijtak is direct na de voetgangersbrug Kanoverhuur De Rijnstroom aan de rechter kant. Nog voor de voetgangersbrug is rechts een grasveldje waar je met je eigen kano of kajak het water in kunt. Je kunt hier gratis parkeren.


Naar de kaart

9: Utrecht (26,2 km)

Woonboten langs de Kromme Rijn, net voor de Waterloobrug:
Krommerijn

Vlak voor de Waterliniebrug (als je richting Utrecht peddelt) is linksaf een kleine doorgang naar Lunet I en II:
Doorgang naar Lunet 1

Nog even verder varen, en je komt uit op de Stadsbuitengracht van Utrecht. Dat is het einde van de Kromme Rijn.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op de Kromme Rijn. Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos