Kanokaart van Utrecht:

Weerdsluis

Zie ook: Kanokaart van Utrecht Kanokaart van de stad Utrecht Bruggen van Utrecht Weerdsluis (Wikipedia)


Bruggen over de Oudegracht, en een sluis, van noord naar zuid:
Weerdsluis, Zandbrug, Jacobsbrug, Viebrug, Jansbrug, Bakkerbrug, Bezembrug, Stadhuisbrug, Kalisbrug, Maartensbrug, Gaardbrug, Hamburgerbrug, Weesbrug, Smeebrug, Geertebrug, Vollersbrug, Bijlhouwersbrug.

En bruggen over de Vecht vanaf de Weerdsluis tot aan de ring van Utrecht:
Weerdsluis, Stenenbrug, David van Mollembrug, Gasthuismolenbrug, Rode Brug, Marnixbrug, J.M. de Muinck Keizerbrug, D.M. Plompbrug (Oud Zuilen), Hoekbrug (Oud Zuilen - Maarssen), Oostwaarderbrug (Op Buuren), Zuilensebrug (Utrecht - Maarssen)


De Weerdsluis is een schutsluis op de overgang van de Oudegracht naar de Vecht. Al in de Middeleeuwen was hier een sluis op deze plek. Je kunt met je kano of kajak door de sluis, maar als je geen zin hebt om te wachten, dan is overdragen ook een mogelijkheid. Aan de zuidkant is een grote aanlegsteiger, en aan de noordkant is een kleine aanlegsteiger met een stijle trap.

Visdeurbel: Bij de Weerdsluis is een heuse visdeurbel. Online kun je kijken naar het camerabeeld onder water bij de Weerdsluis. Elk voorjaar willen vissen van de Vecht, via de Oudegracht en de Stadsbuitengracht naar de Kromme Rijn, maar komen vaak niet verder dan de Weerdsluis. Als je op het live-beeld een vis ziet zwemmen, dan druk je op de knop. Hiervan wordt dan een foto bewaard. Als de sluiswachter voldoende vissen krijgt te zien, dan wordt de sluis geopend en kunnen de vissen verder zwemmen naar de Kromme Rijn!

Vissen die ik voor de Weerdsluis gespot heb met de visdeurbel. Links en rechts een Baars, en in het midden een Snoek met een prooi in de bek: vissen

Weerdsluis: Weerdsluis

Weerdsluis aan de noordkant met openstaande sluisdeur. Links op de foto zie je een kleine steiger met trappetje. Hier is het wel handig als je iemand bij je hebt om te helpen. Weerdsluis Noord