Vogel

Kanokaart van Utrecht en 't Gooi:

Kanoroute de Muyeveldse Wetering

Alle Routes
Aansluitende routes: Maarssen, Forten en Plassen, Zoddenroute


Dit is een kanoroute over de Vecht, door Breukelen, en terug over de Muyeveldse Wetering en de Kalverstraat langs de Loosdrechtse Plassen.

Langs de Vecht staan diverse kastelen en mooie buitenplaatsen. De Muyeveldse Wetering en verderop de Kalverstraat (de Kievitsbuurt) gaan door een plassengebied met voormalige legakkers. Op veel van deze eilandjes zijn mooie zomerhuizen gebouwd. Als het weer rustig is, of als je ervaring hebt met groot water, kun je ook een uitstapje maken op de Loosdrechtse Plas.

Ik heb de route rechtsom beschreven zodat je op de Vecht de stroom mee hebt, maar je kan de route ook andersom varen. In beide richtingen is de route met 6-hoekige bordjes aangegeven.

Het zuidelijke deel van deze route, het Tienhovensch Kanaal, is ook onderdeel van Zoddenroute en de kanoroute Maarssen, Forten en Plassen.

De meeste foto's op deze pagina heb ik gemaakt in September 2021.

Peter Kuiper


Kaart: © basiskaart: OpenStreetMap

Lengte: 15.6 km.
Je kunt de route korter maken door via de Weersluis en de Weersloot direct van punt 4 naar punt 7 te varen. Dan is de afstand 12 km.

Waarschuwing: Op de Loosdrechtse Plas gelden veiligheidsmaatregelen voor groot water. Let goed op weer en wind om problemen te voorkomen. Bij windkracht 3 zijn de golven op de plas al veel groter dan op de rest van de route. Blijf aan de rand van de Loosdrechtse Plas, en zo kort mogelijk, als je geen ervaring hebt met groot water. Vaar bij voorkeur in een groepje. Draag een zwemvest, een spatscherm en bv. neopreen kleding als het water koud is. Kijk voor een volledig overzicht over veiligheid hier.

Start en Horeca: Bij Paviljoen De Strook Dit is punt 1 op de kaart. Er is een ruime gratis parkeerplaats en een goede kanosteiger. Tevens kun je hier uitvoerig eten, drinken, zwemmen of op het terras zitten.
Adres: Nieuweweg 28, Breukeleveen.

Overdragen: De Kraaienestersluis bij punt 3 en de Weersluis bij punt 4 moet je zelf bedienen vanaf de kant. Als je alleen bent, dan zal je moeten overdragen. Kanosteigers zijn aanwezig.

De Mijndense sluis wordt het hele jaar door geschut, maar in de winter alleen na telefonische afspraak. Hier kun je niet overdragen. Zie recreatiemiddennederland.nl/mijndense-sluis voor openingstijden. Druk stevig op de rode knop, anders word je niet gehoord.

PDF: klik hier om een pdf-versie van deze route te openen. De pdf-versie is geschikter om af te drukken.


Route:
De nummers hieronder verwijzen naar de nummers op de kaart.

1: Vertrek vanaf de kanosteiger bij Paviljoen de Strook naar rechts, over het Tienhovensch Kanaal.
2: Bij Jachthaven Manten ben je bij punt 2 aangekomen. Ga hier rechtdoor en vervolg je weg over het Tienhovensch Kanaal. Onderweg kom je langs een Fort bij Tienhoven op een klein eilandje in het kanaal.
3: Aan het einde van het kanaal kom je uit bij de Kraaienestersluis. Als je alleen bent zul je moeten overdragen. Als je in een groep bent, dan kan één persoon de sluis bedienen.
Ga op de Vecht naar rechts, richting Breukelen. Al snel kom je langs het mooie kasteel Nijenrode.
4: Als je Breukelen weer verlaat, dan zie je rechts een sluis. Dit is de Weersluis. Als je door de sluis gaat (zelfbediening, of overdragen) dan kun je een shortcut maken naar punt 7.
Als je de Vecht vervolgt, dan kom je al snel door Nieuwersluis. Hier is geen sluis, maar een brug.
5: De volgende sluis aan je rechterhand is de Mijndense sluis. Druk stevig op de rode knop om de sluiswachter te attenderen. Vaar de Drecht af, met meerdere jachthavens aan de linkerkant. Op het moment dat je rechts moet aanhouden, en ook rechtsaf kunt, ben je op punt 6 aangekomen.
6: Ga rechtsaf de Muyeveldse Wetering op. Vanwege de diverse doorgangen is het soms niet heel duidelijk waar deze verder gaat. Zo belandde ik zelf te vroeg op de Loosdrechtse Plas. Houd zoveel mogelijk rechts aan, totdat een bord aangeeft dat je een hoekje over de Loosdrechtse Plas moet varen tot aan punt 7.
7: Punt 7 is het begin van de Kalverstraat. Ik vond het zelf niet heel duidelijk om dit punt te vinden, en heb even Google Maps geraadpleegd om te kijken waar ik was. Zie ook de foto met het beginpunt van de Kalverstraat. Vanaf hier vaar je in een rechte lijn naar punt 2, waar je eerder langs bent gekomen. Langs de Kalverstraat staan divere luxe vakantiehuizen. Het is duidelijk een dure straat! Als je tijd over hebt en nog wat extra wilt varen, dan kun je vanaf hier op veel plekken de Kievitsbuurt in varen, tussen diverse legakkers door. Motorboten zijn hier verboden, op veel plekken in de Kievitsbuurt.
2: Op het einde van de Kalverstraat ga je linksaf en terug naar het startpunt.


Naar boven

Tienhovensch Kanaal

Het startpunt van de route bij Paviljoen de Strook. Hier is een ruime parkeerplaats, een ruim terras, zonneweide, restaurant enz. Aan de kant van het kanaal is een kanosteiger, en aan de kant van de Loosdrechtse Plas kun je ook goed aanleggen.

Het Tienhovensch Kanaal in de buurt van het Fort bij Tienhoven, tussen punt 2 en 3:

Het Fort bij Tienhoven, op een eilandje in het kanaal, is nu een beschermd natuurgebied. fortbijtienhoven

Tienhovensch Kanaal: tienhovenschkanaal

De Kraaienestersluis. Als je alleen bent zul je moeten overdragen. Kanosteigers zijn aanwezig. Als je met meerdere bent, kan één persoon de sluis bedienen, en de rest met alle kajaks door de sluis gaan.


Naar boven

Vecht

Langs de vecht staan diverse mooie buitenplaatsen en kastelen. Kasteel Nyenrode, met het boothuis van de roeivereninging, is denk ik de meest opvallende.

Zicht op de kerk van Breukelen:

Buitenplaats Vechtvliet in Breukelen:

Rupelmonde Buitenplaats, net voor Nieuwersluis.


Naar boven

Weersloot

Halverwege de Vecht, net buiten Breukelen, geeft de Weersluis verbinding met de Weersloot. Deze sluis heeft zelfbediening, maar als je alleen bent, zul je moeten overdragen. Lage aanlegsteigers zijn aanwezig.

De Weersluis vanaf de Weersloot. Op de achtergrond zie je de markante watertoren van Breukelen.

De Weersloot richting de Kievitsbuurt en de Loosdrechtse Plassen. Halverwege ga je onder een brug door. Na de brug links aanhouden.


Naar boven

Drecht

De Mijndense sluis vanaf de Drecht gezien. In de zomer kan het hier heel druk zijn! Hier kun je dan ook een ijsje of wat drinken kopen.

Mooie wolkenlucht boven de Drecht:


Naar boven

Muyeveldse Wetering

De Muyeveldse Wetering slingert langs oude legakkers. Vroeger werd hier veen te drogen gelegd. Nu worden deze eilandjes nu gebruikt voor privé recreatie.

Als je even niet goed oplet, dan zit je zo op de Loosdrechtse Plas. Dat leverde wel weer onderstaande foto's op.

Het lijkt wel avondschemering. Toch was dit midden op de dag:

Dit is het einde van de Muyeveldse Wetering en het punt vanwaar je een een stukje over de Loosdrechtse Plas moet varen tot de volgende landtong. Vaar om de landtong heen, en zoek het begin van de Kalverstraat.


Naar boven

Kalverstraat

Hier naar links begint de Kalverstraat. Houd het huis aan je rechterhand.

Langs de Kalverstraat staan mooie huizen. Ik denk dat de meesten, of misschien wel allemaal, alleen over het water te bereiken zijn.

Deze bewoner houdt van hortensias, in diverse kleuren.

Tussen de eilandjes door kun je naar het water van de Kievitsbuurt varen. Motorboten zijn hier verboden.

Op het laatste stuk, opnieuw op het Tienhovensch Kanaal, heb ik deze foto van de waterplanten gemaakt. Ik kwam nog redelijk met normale snelheid vooruit, maar schepte wel af en toe wat waterplanten omhoog. Op de rest van de route heb je hier geen last van. Ook in het voorjaar, of later in het najaar, zal dit een stuk minder zijn.


Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze route. Klopt alles nog, of zijn er dingen veranderd? Heb je een aanvulling of correctie? Mocht je een mooie foto hebben die ik op deze site mag gebruiken (het liefst liggend formaat en vanaf het water gemaakt), dan ontvang ik die ook graag!
Veel peddel-plezier!
Peter Kuiper

Kanos